Velký pátek nakonec v Rakousku svátkem nebude. Ani napůl

Rakouská vláda otočila, a Velký pátek se tak mezi svátky nezařadí. Ještě minulý týden kabinet navrhoval, aby byl tento den svátkem zčásti, a to od 14 hodin odpoledne. Tento týden ale po debatě se zástupci církví rozhodl, že Velký pátek bude běžným pracovním dnem pro všechny občany. Každý bude mít ale nárok vzít si dovolenou a ze dne, kdy si křesťané připomínají smrt Ježíše Krista, si tak udělat „osobní svátek“. Opatření ve středu večer schválil parlament. Stejně jako předchozí návrh se i toto řešení stalo terčem kritiky.

Rakušané měli dosud o Velikonocích volno pouze na Velikonoční pondělí, Velký pátek byl svátkem jen pro členy starokatolické církve, evangelických církví augsburského a helvetského vyznání a evangelické církve metodistické. Pro všechny ostatní Rakušany včetně členů římskokatolické církve, ke které se podle posledního sčítání lidu hlásí téměř tři čtvrtiny obyvatel země, byl Velký pátek běžným pracovním dnem.

Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku ovšem na konci ledna rozhodl, že rakouský zákon o velkopátečním svátku je diskriminační, neboť nepřistupuje ke všem obyvatelů země rovně. Soudu vadila mimo jiné pasáž, podle níž musí zaměstnavatel těm zaměstnancům, kteří mají kvůli svému vyznání nárok na pracovní volno, vyplácet zvláštní příplatek, pokud na Velký pátek přesto pracují.

Minulý týden se vláda, kterou tvoří lidovci (ÖVP) a Svobodní (FPÖ), shodla na kompromisu, podle kterého měl svátek na Velký pátek začít až od 14:00. Chtěla se tak vyhnout zavedení celodenního svátku a zároveň musela reagovat na verdikt Soudního dvora EU. Návrh se ale nelíbil církvím, zaměstnavatelům, ani zaměstnancům.

Tento týden proto vláda po jednání se zástupci církví rozhodla, že Velký pátek nebude svátkem ani zčásti a lidé budou mít právo pouze na takzvaný „osobní svátek“. Na něj mají právo například i v případě svatby, volno se však odečítá z celkového počtu dní řádné dovolené a nahlásit ho je nutné tři měsíce dopředu. Pro letošní rok ale byla lhůta stanovena na dva týdny.

Opatření může spustit právní bitvu

Změnu ve středu večer schválili poslanci, ale pouze hlasy členů koaličních stran. Stejně jako předchozí návrh, i toto řešení vyvolalo kritiku, a to ze strany opozice, církví a odborů. Právě odborový svaz ÖGB už avizoval, že zváží právní kroky. Někteří zástupci evangelické církve hrozí, že záležitost poženou k ústavnímu soudu. 

Ani odborníci se totiž neshodnou na tom, jestli vláda může svým rozhodnutím zrušit svátek, který je – byť jen pro členy některých církví – zakotven ve stále platné obecné kolektivní smlouvě uzavřené mezi komorou zaměstnavatelů a hlavními odbory.