Fico mě vydíral, abych ho jmenoval předsedou ústavního soudu, tvrdí Kiska

Slovenský prezident Andrej Kiska prohlásil, že se ho expremiér a předseda největší vládní strany Smer-SD Robert Fico pokoušel vydírat. Prezident tvrdí, že pokud by bývalému předsedovi vlády slíbil, že ho jmenuje předsedou ústavního soudu, nezačalo by trestní stíhání jednatele jeho rodinné firmy KTAG. Fico v reakci hovořil o Kiskových směšných obviněních a už poněkolikáté ho přirovnal k daňovému podvodníkovi.

Slovenský prezident uvedl, že Fico mu přes prostředníka, kterým byl podle slovenských médií předseda koaliční strany Most-Híd Béla Bugár, pohrozil obnovením „války“, pokud ho nejmenuje předsedou ústavního soudu.

„Odmítl jsem, nikdy jsem se nenechal a ani se nenechám vydírat. Ficovi jsem vzkázal, že ho soudcem ústavního soudu jmenovat nebudu,“ uvedl Kiska. 

„Trestní stíhání je Ficovou mstou za to, že jsem mu jako prezident odmítl slíbit politický důchod na ústavním soudu. Z návrhu obvinění je zřejmé, že až v červnu skončí můj mandát prezidenta Slovenské republiky, budu obviněn i já osobně. Hrozí mi trest odnětí svobody na sedm až dvanáct let,“ řekl Kiska. Podle ústavy lze prezidenta během výkonu funkce stíhat jen za vlastizradu nebo za úmyslné porušení ústavy. 

Fico v reakci řekl, že mu Kiska nikdy neoznámil, že ho ústavním soudcem nejmenuje. „Obvinit předsedu nejsilnější politické strany, že má na špagátu policii a prokuraturu a že tyto instituce na povel spustí proces obvinění konkrétní osoby, to je silná káva,“ řekl bývalý trojnásobný premiér Fico, který podal demisi loni v březnu po politické krizi vyvolané vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Daňová kauza Kiskovy firmy

Přestřelka mezi oběma politiky souvisí s případem Kiskovy rodinné firmy KTAG. Firma účtovala do nákladů výdaje na Kiskovu propagaci před prezidentskými volbami v roce 2014, ve kterých Kiska porazil právě Fica.

Daňový úřad při dřívější kontrole neuznal KTAG náklady vynaložené na Kiskovu propagaci a společnosti doměřil daň z přidané hodnoty a později také daň z příjmů v celkovém objemu několika desítek tisíc eur. Následně KTAG podala sérii opravných daňových přiznání.

Informační kampaň totiž podle daňových úředníků nesouvisí s výnosy firmy a šlo tedy o neoprávněné náklady. Kiska to vysvětluje tím, že v případě, že by kampaň nevyhrál, zvýšil by alespoň známost své osoby, prodejnost svých knih a podobně. Vydavatelem knih je KTAG, takže šlo v podstatě o reklamní kampaň.

Kiska od roku 2013 opakoval, že celou kampaň si platil z vlastních peněz. Teprve poté, co dokumenty z daňové kontroly nezákonně unikly v roce 2017 do médií, přiznal, že většinu nákladů platil přes svou firmu KTAG. 

Policie původně vyšetřování ukončila, obvinění padlo až letos

Pochybení KTAG již v minulosti prověřovala policie, která ale vyšetřování ukončila s odůvodněním, že trestnost činu zanikla. Slovenský trestní zákoník totiž umožňuje u některých daňových deliktů dodatečně zaplatit daň i během policejního vyšetřování, aniž viníkovi hrozilo stíhání, což KTAG učinila.

Obnovit vyšetřování daňového deliktu KTAG policii předloni nařídila prokuratura a policie tento týden obvinila jednatele KTAG Eduarda Kučkovského. V době údajného daňového deliktu byl jednatelem firmy i současný slovenský prezident Kiska, kterého před případným stíháním chrání imunita. Nyní je jednatelem KTAG kromě Kučkovského i Kiskův bratr.

Slovenský ústavní soud je paralyzován

Minulý týden Fico odstoupil z voleb kandidátů na ústavní soudce, když přiznal, že mezi politickými stranami ani s prezidentem nebyl dohodnut postup o jmenování ústavních soudců. Poslanci Smeru-SD následně při hlasování přispěli k tomu, že parlament nezvolil žádného kandidáta na soudce ústavního soudu.

Činnost této vrcholné soudní instituce v zemi je od uplynulého víkendu paralyzována, protože devíti ze třinácti soudců skončilo funkční období.

Otázka personální obměny ústavního soudu zasáhla i do kampaně před březnovými prezidentskými volbami. Jeden z favoritů na vítězství, místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, opakovaně odmítl odpovědět na novinářské dotazy, zda by Fica jmenoval ústavním soudcem. Šefčovič kandiduje s podporou Ficovy strany.

Kiska už ve volbách nekandiduje, uvedl ale, že z politiky odejít nechce. Slovenská média už delší dobu spekulují, že končící prezident založí vlastní politickou stranu a bude s ní kandidovat v parlamentních volbách, které se mají konat příští rok.