Slovenští poslanci opět nezvolili kandidáty do ústavního soudu, ten bude od víkendu paralyzován

Slovenský ústavní soud bude od nadcházejícího víkendu, kdy skončí funkční období devíti z celkového počtu 13 soudců, paralyzován. Poslanci ani při opakovaném hlasování nevybrali pro hlavu státu žádné kandidáty na nové ústavní soudce. Jednání provázely spory uvnitř tříčlenné vládní koalice, kterou prezident Andrej Kiska v reakci na výsledky hlasování kritizoval.

Nejsilnější vládní strana Smer expremiéra Roberta Fica, který se vzdal své kandidatury na ústavního soudce již před úterním prvním kolem hlasování, neuspěla se svým návrhem na tajnou volbu. Zbylé dvě vládní strany Most-Híd a Slovenská národní strana spolu s opozicí prosadily veřejné hlasování. Poslanci Smeru podle médií odevzdávali prázdné hlasovací archy.

Ústavní soud, který rozhoduje například o souladu zákonů s ústavou, potřebuje pro řádné fungování alespoň sedm soudců. Kvůli nedostatečnému počtu jeho členů byla činnost soudu ochromena již v roce 2007, kdy tento stav trval necelý měsíc.

Kiska chce zajistit aspoň provizorní fungování soudu

„Parlamentní většina selhala a znemožnila chod základního ústavního orgánu. Otočili se zády k volání veřejnosti po slušnosti i ke snaze obnovit důvěru lidí ve schopnost státu zajistit spravedlnost a rovnost před zákonem,“ reagoval prezident Kiska na hlasování sněmovny.

Dodal, že po návštěvě ústavního soudu příští týden oznámí svůj další postup, jak zajistit jeho fungování alespoň v provizorním režimu.

V sobotu skončí dvanáctileté funkční období i současné předsedkyni ústavního soudu Ivettě Macejkové, do jejíchž rukou Kiska v roce 2014 v souladu s ústavou složil slib při svém nástupu do prezidentského úřadu. Předsedu ústavního soudu jmenuje právě hlava státu, Kiska tak může do čela této instituce jmenovat některého ze čtyř zbývajících soudců.

Čtyři soudci ústavního soudu postačují na vytvoření senátu, který ve tříčlenném složení rozhoduje o stížnostech lidí a firem na porušení jejich ústavních práv. V současnosti má slovenský ústavní soud čtyři senáty. Soulad zákonů s ústavou nebo volební stížnosti již posuzuje plénum soudu, jehož členy jsou všichni soudci. Na přijetí rozhodnutí v plénu je potřebný souhlas alespoň sedmi soudců.

Vztahy v koalici na bodu mrazu

Předseda menší vládní strany Most-Híd Béla Bugár po hlasování obvinil Smer, že strana činnost soudu zablokovala. Podle Bugára jsou vztahy v koalici na bodu mrazu. Bugár dříve během dne tvrdil, že koalice se dohodla na podpoře šesti kandidátů, což by hlavě státu umožnilo vybrat tři nové soudce. Fico se jednání prý nezúčastnil, po samotném hlasování odmítl mluvit s novináři. „Jste největší zločinci, vy jste v této republice spáchali nejvíc škod,“ řekl jim pouze. 

Bugár dodal, že členové Smeru měli po zmařené volbě narážky ohledně menšinové vlády a předčasných voleb.

Nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita uvedla, že koalice ochromila nejdůležitější soudní instanci v zemi a že základní práva a svobody občanů jsou vážně ohroženy.

Ficovy šance na jmenování soudcem se zvyšují

Fico dříve v tomto týdnu prohlásil, že měl zájem o post předsedy ústavního soudu a že nedošlo k dohodě mezi stranami ani s prezidentem Kiskou ohledně budoucích ústavních soudců. Nové ústavní soudce jmenuje prezident ze širšího seznamu kandidátů, který mu předkládá parlament.

Už dříve se Fico vyslovil pro to, aby nové soudce jmenoval až příští prezident, který vzejde z březnových přímých voleb. V nich patří mezi favority místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, kterého podporuje právě Ficova strana. Prezidentu Kiskovi, který podle tisku předem odmítl jmenovat Fica soudcem s poukazem na chybějící morální kredit, skončí pětiletý mandát v polovině června.

Vzhledem k tomu, že poslanci ve dvou kolech nevybrali potřebný počet kandidátů na ústavní soudce, bude se muset konat nová volba. Do ní se budou moci přihlásit neúspěšní zájemci i Fico.