Francouzské městečko zakázalo nadměrné štěkání. Majitelům nevychovaných psů hrozí pokuta

Starosta severofrancouzské obce Feuquieres se rozhodl zasáhnout proti majitelům psů, kteří nezvládají vychovat svá zvířata. Za nadměrné štěkání jejich domácích mazlíčků jim nově hrozí pokuta 68 eur (1759 korun). Podle starosty je zákaz důsledkem „nezvladatelné situace“ v obci, kde psi štěkají „dnem i nocí“. Rozhodnutí kritizují ochránci zvířat, píše zpravodajský server BBC News.

Vyhláška, kterou schválila radnice obce s 1400 obyvateli už začátkem měsíce, zakazuje nechávat psy v uzavřených prostorách bez přítomnosti někoho, kdo by mohl zastavit „dlouhotrvající a opakované štěkání“. Majitelé dostanou pokutu za každou stížnost.

„Cílem není zákaz psů a nebudeme pokutovat lidi za každé štěknutí. Město nemá nic proti psům, ale když se je rozhodnete mít, musíte je vycvičit,“ řekl starosta Jean-Pierre Estienne francouzskému listu Le Parisien.

Podle BBC vyhláška reaguje na petici obyvatelů obce, kteří kritizovali jednu konkrétní majitelku. „Má několik psů, některé z nich velké,“ upozornil Estienne. „Několikrát jsme se pokoušeli navázat dialog, ale bez úspěchu,“ dodal starosta s tím, že nenašel „žádnou jinou cestu ven“.

Soudní dohra

Ochránce zvířat rozhodnutí pobouřilo. „Taky můžete zakázat, aby zvonily v neděli ráno zvony v kostelech,“ rýpla si předsedkyně Asociace pro obranu práv zvířat Stéphane Lamartová, která komentovala vývoj pro francouzský list Le Monde a hodlá se obrátit na místní soud. „Nikdy jsem neviděla psa, který by štěkal od rána do večera,“ zdůraznila.

Psi vyvinou větší hluk než stroje

Není to přitom poprvé, co se francouzské úřady rozhodly zasáhnout – už v roce 2012 obec Sainte-Foy-la-Grande na jihozápadě země zakázala nadměrné štěkání, které podle ní „narušovalo veřejný pořádek“.

Psi se štěkáním dorozumívají, snaží se odradit protivníka nebo vyjadřují úzkost. Někteří dokážou být hlasitější než tovární stroje, upozorňuje BBC. Světový rekord drží australský zlatý retrívr Charlie, jehož štěkot dosahoval síly 113,1 decibelu.