Laviny zabily v Itálii osm lyžařů. Riziko je vysoké i v dalších alpských zemích

Události: Alpské země stále hlásí nebezpečí lavin (zdroj: ČT24)

V alpských regionech v Německu, Švýcarsku, Rakousku i v Itálii ustalo husté sněžení, dál ovšem hrozí vysoké lavinové nebezpečí. Riziko se týká hlavně výše položených oblastí nad 1600 metrů nad mořem. V Itálii zemřelo o víkendu pod lavinami osm lidí, sdělili na Twitteru záchranáři.

Šest lidí zahynulo v alpské oblasti Valle d'Aosta na severozápadě Itálie, po jednom mrtvém hlásí údolí Valtellina v Lombardii a provincie Bolzano. Mezi oběťmi jsou i turisté z Francie a Británie. Vyprošťování mrtvých se u obce Courmayeur ve Valle d'Aosta, kde lavina zavalila čtyři lidi, protáhlo podle agentury APA až do pondělí.

V Alpách na jihu Německa nadále platí čtvrtý z pěti stupňů lavinového nebezpečí, tedy druhý nejvyšší. Problémem je nový sníh, který dostatečně nepřilnul ke starší sněhové pokrývce. Hrozí tedy, že se masa sněhu může i samovolně utrhnout a po starší vrstvě ze svahu sklouznout.

Podobná je situace také ve středním Švýcarsku, v rakouském Tyrolsku a Horní Adiži v severní Itálii. Pro lyžaře stav na svazích znamená, že se pohybem mimo zajištěné sjezdovky vystavují nebezpečí.

Chaos na Brennerské dálnici. Rakousko a Itálie se viní navzájem

Rakouské úřady o víkendu kvůli přívalům sněhu uzavřely Brennerskou dálnici A22, která je spojnicí Horní Adiže (Jižní Tyrolsko) s rakouským Tyrolskem. Rakouská média sdělila, že uzavírku na A22 způsobili řidiči kamionů, kteří podcenili přípravu na jízdu v zimním počasí.

Italští nákladní dopravci ale tento závěr odmítají – za chaos na dálnici podle nich může jen Rakousko se svou blokádou kamionů.

Dopravci v prohlášení uvádějí, že kvůli nočním zákazům jízdy se v pátek večer na jižní straně Brennerského průsmyku vytvořila dlouhá kolona čekajících nákladních aut. „Kvůli sněžení a kamionům v pravém jízdním pruhu pak nebylo možné dostatečně silnici uklidit,“ prohlásil Thomas Baumgartner, který je šéfem italského svazu dopravců Anita.

Baumgartner již vyzval italskou vládu, aby na Rakousko kvůli jeho jednostranné nákladní politice zatlačila. Vídeň totiž podle něj svým postojem nejen komplikuje dopravu na klíčových tazích, ale škodí italskému hospodářství.