Výstraha z Washingtonu: Pokud Maduro ohrozí opozici nebo naše diplomaty, přijde odveta

USA varují Venezuelu před násilím (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton varoval před násilím vůči venezuelské opozici, parlamentu nebo americkým diplomatům. To by podle něj představovalo vážný útok na právní stát a následovala by rázná reakce ze strany USA. Trumpova administrativa už přijala spojence venezuelského opozičního vůdce Juana Guaidóa coby diplomatického zástupce ve Washingtonu.

Člen venezuelské opozice Carlos Alfredo Vecchio je od pátku novým venezuelským chargé d'affaires v USA, oznámil v neděli ministr zahraničí Mike Pompeo. Vecchio podle amerických médií opustil Venezuelu v roce 2014 po zatčení opozičního předáka Leopolda Lópeze.

Bolton v neděli varoval režim Nicoláse Madura, aby se nesnažil zastrašovat diplomatický personál USA či venezuelské Národní shromáždění, jinak přijde odveta. Kritizoval také Kubu za to, že pomáhá socialistickému režimu zůstat u moci. Bolton zmínil kubánský vliv v oblasti bezpečnosti.

Lídr opozice vyzval k dalším protestům

Guaidó složil přísahu jako úřadující prezident minulý týden při protivládních demonstracích s tím, že hodlá uspořádat nové volby. Na středu a sobotu svolal předseda parlamentu další protesty. 

„Tuto sobotu se uskuteční velká mobilizace po celé Venezuele a jinde po světě. Ve venezuelských ulicích a v dalších zemích se zvedne podpora, kterou dala Evropská unie našemu lidu. Zároveň podpoříme ultimátum, které daly evropské země Madurovi, aby vyhlásil svobodné volby,“ prohlásil Guaidó.

Čekalo se na vhodný, legální moment, což byla inaugurace, a našel se také vhodný neznámý lídr, který není z venezuelské elity. Zjevně tu ale byla i mezinárodní vyjednávání, zejména s Američany. Jakákoli změna iniciovaná zvenčí by byla katastrofou, v Latinské Americe je velká citlivost vůči americkým vojenským intervencím, byť část Venezuelců v nějakou formu intervence doufá.
Radek Buben
iberoamerikanista o načasování pokusu o sesazení Madura

Lídra opozice již uznalo několik států, včetně USA, Kanady, Izraele a některých latinskoamerických zemí. Nejnověji se k nim připojila Austrálie. Francie, Británie, Německo a Španělsko daly o víkendu Madurovi ultimátum. Buď do osmi dnů vypíše předčasné svobodné volby, nebo se i tato čtveřice zemí přidá.

Evropě do toho nic není, tvrdí Maduro

Maduro ale výzvu odmítl s tím, že Venezuela není spjata s Evropou. „Naše ozbrojené síly budou každým dnem loajálnější lidu, loajálnější revoluci, loajálnější zemi a loajálnější ústavě,“ zdůranil prezident.

Maduro je prý ochotný jednat se svými odpůrci a nevyloučil ani setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten ho ale zatím ignoruje.

Na straně autoritářského prezidenta zůstávají Rusko a Čína, které mají ve Venezuele dlouhodobě vojenské a ekonomické zájmy.

Madurovi začal v lednu další mandát po vyhraných volbách, jejichž legitimitu ovšem neuznala opozice ani desítky zemí světa. Venezuela se navíc potýká s hlubokou hospodářskou krizí, která těžce doléhá na většinu obyvatel, nespokojenost ve společnosti proto roste.

Expert: Nabídka amnestie je geniální tah

„Tato (opoziční) akce je zcela nová, mezinárodně koordinovaná a je mnohem inteligentnější než dosavadní aktivity venezuelské opozice. Ekonomická situace ve Venezuele se navíc zdramatizovala. V situaci, kdy vám výplata stačí na dvě plata vajec, desetina populace je v emigraci a máte každoročně více než 29 tisíc mrtvých v důsledku kriminality, Maduro stále žije. Nikdy to ale nebylo tak blízko konci,“ míní iberoamerikanista Radek Buben z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Venezuelská opozice se dosud zaplétala do sporů a neustále měnila taktiku, podotkl expert. „Najednou máte někoho nového, Guaidó vypadá v podstatě jako Obama, pochopil, jak má postavit novou strategii. A nabídka amnestie, to je v podstatě geniální tah. Řekl, že všichni mohou být amnestováni za aktivity včetně daňových (podvodů) od 10. ledna 1999. To je výzva, to by možná i u nás spousta lidí měnila režim, kdyby taková nabídka byla,“ prohlásil Buben.

Iberoamerikanista Buben: Madurův pád nebyl nikdy tak blízko (zdroj: ČT24)