Rusko zkoušelo ovlivnit volby do Kongresu, uvedl americký ministr obrany Mattis

Rusko se pokoušelo ovlivnit listopadové americké kongresové volby. Na Reaganově obranném fóru v Kalifornii to prohlásil americký ministr obrany James Mattis. Rusko se podle něj nadále snaží podkopat demokratické procesy, které jsou ale Spojené státy připraveny hájit.

„(Ruský prezident Vladimir Putin) se opět pokusil zasáhnout do našich voleb minulý měsíc a my jsme stále svědky takovýchto pokusů,“ řekl Mattis na konferenci.

Ministr obrany řekl, že není pochyb o tom, že ruské snahy ovlivnit volby zhoršily vztahy mezi Washingtonem a Moskvou. Mattis neví, zda se ruská hrozba v této věci zhoršila, uvedl ale, že Putin stále zkouší podkopat demokratické procesy, které musí být chráněny. „A my uděláme vše nezbytné, abychom je ubránili,“ dodal.

Spojené státy obvinily Rusko i ze zásahu do prezidentských voleb v roce 2016. Ruskou roli v prezidentských volbách prověřuje zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který se zaměřil na štáb současného prezidenta Donalda Trumpa. Ten jakoukoli spolupráci s Rusy odmítá a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice. Také Moskva popírá, že by se pokoušela hlasování zmanipulovat.

Mattis: Putinovi nelze důvěřovat

Šéf Pentagonu Mattis také řekl, že incident mezi Ruskem a Ukrajinou v Kerčském průlivu podtrhuje, proč mezinárodní společenství stále více Moskvě nedůvěřuje. 

„Pan Putin je zřejmě pomalý žák. Nechápe, že to, co dělá, ve skutečnosti vytváří nepřátelství vůči jeho lidem,“ řekl Mattis s tím, že Putin svým chováním trhá mezinárodní dohody. „Jednáme s někým, komu prostě nemůžeme důvěřovat,“ dodal šéf Pentagonu.

Ruští pohraničníci minulý týden ostřelovali a zadrželi u Kerčského průlivu tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva i s jejich posádkami. Ukrajina v reakci vyhlásila na třicet dnů válečný stav v deseti pohraničních či příbřežních oblastech a zakázala ruským mužům vstup do země.