Merkelová a Macron vyzvali Putina k propuštění ukrajinských námořníků

Události ČT: Ukrajinský admirál se obává eskalace konfliktu (zdroj: ČT24)

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby propustil zadržované ukrajinské námořníky. Uvedl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj ruský prezident odvětil, že rozhodnutí je v pravomoci soudu. Merkelová a Macron se s Putinem sešli každý zvlášť na okraj summitu G20 v Argentině.

Německá kancléřka také ruskému prezidentovi řekla, že má z incidentu v Kerčském průlivu obavy, sdělil kancléřčin mluvčí Steffen Seibert. Merkelová na G20 prohlásila, že je nutné vyhnout se dalšímu vyhrocení napětí mezi Ukrajinou a Ruskem, a Putinovi nabídla svou pomoc v hledání řešení.

Podle Seiberta se Merkelová a Putin shodli, že jejich země spolu s Francií a Ukrajinou záležitost projednají na úrovni poradců. Peskov uvedl, že Putin kancléřce sdělil podrobnosti o incidentu v Azovském moři.

Krátké setkání Trumpa s Putinem

S Putinem měl v Argentině jednat i americký prezident Donald Trump, který ale schůzku kvůli incidentu v Kerčském průlivu zrušil.

Oba prezidenti se v Buenos Aires jen krátce setkali, prohlásil kremelský poradce Jurij Ušakov, který jednal s Trumpovým poradcem pro otázky národní bezpečnosti Johnem Boltonem. Po jednání kremelský činitel uvedl, že Moskva i Washington jsou připraveny v kontaktu pokračovat.

Sám Putin na tiskové konferenci po skončení summitu prohlásil, že se chce s Trumpem setkat, až se americký prezident bude cítit připraven, stanovování podmínek ale odmítl. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v rozhovoru s televizí CNN zopakoval, že Trump se chce s Putinem setkat, ale že Rusko musí nejdříve propustit zajaté ukrajinské námořníky.

Ukrajinští námořníci jsou v moskevské vazbě

Příčinou nejnovějšího napětí mezi Ruskem a Ukrajinou je námořní incident, který se stal před týdnem v Kerčském průlivu. Ruští pohraničníci spadající pod tajnou službu FSB tam ostřelovali a pak zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva i s posádkami. Při tomto střetu Rusové zranili tři Ukrajince. 

Ruský soud na anektovaném ukrajinském poloostrově Krym zadržené námořníky obvinil z nezákonného překročení ruských hranic ve spiknutí a s hrozbou použití zbraní. Poslal je do vazby, která byla prozatím stanovena na dva měsíce.

Námořníci jsou nyní zadržováni v Moskvě. Ukrajina vyhlásila kvůli incidentu v deseti oblastech válečný stav, což ale nezamená vyhlášení války.