Zeman zakončil návštěvu Izraele zasazením stromu v ostřelovaném kibucu

Prezident Miloš Zeman na závěr cesty do Izraele navštívil kibuc Nachal Oz, kde zasadil památeční strom. Kibuc leží na hranici Pásma Gazy a patří mezi nejčastěji ostřelovaná místa v Izraeli. Prezident také nahlédl do palestinského pašeráckého tunelu, který na hranicích odhalila izraelská armáda.

„Pan prezident a jeho paní se vrtulníkem izraelské armády přepravili z Jeruzaléma na hranici Izraele s Pásmem Gazy. Měli možnost navštívit tunel, který teroristé vybudovali z Gazy do Izraele,“ napsal k programu posledního dne návštěvy Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Následovala návštěva kibucu Nachal Oz, který je nejčastěji ostřelován teroristickým Hamasem,“ dodal. Zeman v kibucu zasadil památeční strom kousek od místa, kde nedávno dopadla raketa vyslaná palestinskými radikály.

Zeman přiletěl do židovského státu v neděli. Ještě ten den položil květiny u hrobu významného sionisty Theodora Herzla a večer se setkal s podnikateli. V pondělí v izraelském parlamentu slíbil, že udělá vše pro to, aby se otevřela česká ambasáda v Jeruzalémě. Prezidentovi Reuvenu Rivlinovi řekl, že nevidí Pásmo Gazy jako nezávislý stát, protože tamější vládní hnutí Hamas vnímá jako teroristickou organizaci.

V úterý český prezident a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v Jeruzalémě otevřeli Český dům. Netanjahu při té příležitosti navrhl, aby se znovu se Zemanem setkali příští rok v Praze a ve stejném roce otevřeli také ambasádu v Jeruzalémě.

Napětí v Gaze roste

Vztahy mezi Izraelci a Palestinci se v posledních měsících opět vyostřily. Při nedávném ostřelování bylo z Pásma Gazy vypáleno na Izrael přes čtyři sta raket. Palestinci v Gaze od konce března a většinou v pátek u hranice s židovským státem protestují proti izraelské blokádě a za možnost vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, dnes ovšem leží v Izraeli.

Izraelští vojáci dosud při protestech zastřelili přes dvě stě Palestinců. Na izraelské straně byl zabit jeden voják. Izraelská armáda hájí použití ostrých nábojů s tím, že brání své území. Palestinci při protestech házejí na vojáky kamení, zapalují pneumatiky nebo
posílají přes hranici zápalné balonky s hořlavinami.