Netanjahu se chystá do Prahy a doufá, že se příští rok otevře česká ambasáda v Jeruzalémě

Události ČT: Prezident Zeman otevřel v Jeruzalémě Český dům (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman a izraelský premiér Benjamin Netanjahu otevřeli v Jeruzalémě Český dům. Zeman při zahajovacím projevu vyjádřil pevnou víru, že jeho příští návštěva Izraele bude při otevření české ambasády v Jeruzalémě. Netanjahu poté navrhl, aby se znovu se Zemanem setkali příští rok v Praze a ve stejném roce otevřeli také ambasádu v Jeruzalémě.

Zeman už před setkáním s Netanjahuem řekl, že se bude snažit přesvědčit českou vládu k přestěhování ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Připomněl svůj pondělní projev v Knesetu, kde poslancům slíbil, že udělá vše pro přestěhování českého velvyslanectví z Tel Avivu, a kde si posteskl, že bohužel není diktátor. „A v demokratické struktuře možná bude to přesvědčování déle trvat,“ dodal v úterý.

Většina zemí, včetně České republiky, má kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma velvyslanectví v Tel Avivu. Status Jeruzaléma je dlouhodobým předmětem sporu Izraele a Palestinců, kteří jeho východní část okupovanou Izraelem od války v roce 1967 chtějí jako hlavní město svého budoucího státu. Definitivní slovo v této otázce bude mít právě česká vláda; postoj ministerstva zahraničí je zdrženlivý.

Prezident otevřel s Netanjahuem Český dům

V úterý měl prezident na programu oběd s premiérem Benjaminem Netanjahuem, s nímž poté v Jeruzalémě otevřel Český dům. Zeman při zahajovacím projevu vyjádřil pevnou víru, že jeho příští návštěva Izraele bude při otevření české ambasády v Jeruzalémě. Podle se také plánuje další společné zasedání české a izraelské vlády.

Netanjahu poznamenal, že Izrael nemá na východní polokouli většího přítele než Českou republiku, a zároveň připomněl přátelství Izraele se Spojenými státy, které leží na západní polokouli. Na konec svého proslovu Netanjahu navrhl, aby se setkali se Zemanem v Praze a aby ambasáda byla v Jeruzalémě otevřena příští rok. Podle ČTK by Netanjahu mohl do Prahy přijet na jaře.

Český dům, společná kancelář státních agentur CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism a Českých center, se nachází v budově Cinematéky nedaleko jeruzalémského Starého města. I když nemá diplomatický status, Pražský hrad jeho založení považuje za jeden z kroků směřujících k přestěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Premiér Netanjahu a prezident Zeman otvírají Český dům v Jeruzalémě
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

První projev českého představitele v Knesetu

Hlavním bodem jeho návštěvy Jeruzaléma byl projev v Knesetu, Zeman se stal prvním českým státníkem, který měl tuto možnost. Řekl, že si této příležitosti velice váží a věří, že to bude mít velice pozitivní dopad na vzájemné vztahy. Vyzdvihl, že v projevech vyjádřili sympatie k jeho návštěvě zástupci opozice i koalice.

Nový český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický uvedl, že vystoupení nejvyššího představitele v Knesetu je nejvyšší pocta, „která na tom politickém terénu existuje“. „Proslov měl obrovský úspěch, všechny dnešní deníky z něho citují,“ dodal. Na titulní stránce otiskl například fotografii Zemana v Knesetu list The Jerusalem Post.

Zeman je v Izraeli od neděle. Novinářům řekl, že je s průběhem návštěvy velice spokojen a doufá, že spokojenost je i na izraelské straně. Prezident uvedl, že se v Jeruzalémě setkal s českými podnikateli. „Velmi si vážím toho, že tu navázali celou řadu významných kontaktů,“ řekl. Za uspokojivé označil jednání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem.

Z Izraele Zeman odletí ve středu, na závěr návštěvy se poletí podívat do kibucu a Negevské pouště.

Zeman podpořil ideu jednoho státu s dvěma národy

Ke konceptu Izraele jako jednoho státu s dvěma národy, který prosazuje Rivlin, Zeman uvedl, že existuje prezidentská solidarita. „Takže když prezident Rivlin vystoupil s tímto návrhem, tak jsem zdvořile řekl, že je třeba o něm diskutovat,“ řekl a poukázal, že proti je premiér Netanjahu i předsedkyně opozice Cipi Livniová.

„Na druhé straně buďme objektivní, mohlo by to přispět k emancipaci Palestinců, konkrétně zaměstnání, vzdělání, zdravotnictví a tak dále. Pochopitelně Izraelci se obávají, aby početně Palestinci nepřevážili, víte, že tady platí princip židovského státu. To reálně znamená, že menšiny jsou tolerovány, ale že nejsou dominantní,“ dodal.

O sankcích proti Íránu, které Izrael prosazuje, Zeman s Rivlinem nehovořil. Řekl, že i přes jeho „nelásku k vládě ajatolláhů“ v Íránu nemá důvěru v to, že by sankce k něčemu vedly. Na nedávný výrok íránského prezidenta Hasana Rouháního, který označil Izrael za rakovinový nádor, odvětil, že jde o podobný výrok jako u předchozího íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který chtěl Izrael vymazat z mapy.

„Předchozí íránský prezident, jak víte, už není prezidentem a proslul spíše tím, že chtěl být prvním íránským kosmonautem. Bohužel se to nepodařilo, protože dodnes by mohl obíhat na oběžné dráze. Domníval jsem se, že prezident Rouhání je poněkud umírněnější, bohužel tento výrok o umírněnosti nesvědčí,“ dodal.