Petříček se v Izraeli s Netanjahuem nesetkal. Jeho návštěvu Zdi nářků kritizují Palestinci

Horizont ČT24: Petříček jednal na Blízkém východě s Izraelem i Palestinci (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček se při návštěvě Izraele nesetkal s premiérem Benjaminem Netanjahuem, i když to měl v rámci své první mimoevropské cesty ve funkci v plánu. Důvodem je napjatá situace po několikadenním násilí mezi izraelskou stranou a radikály z Pásma Gazy. V úterý navštívil Petříček Zeď nářků ve východní části Jeruzaléma, což vyvolalo kritiku Palestinců. Státu se ale zatím daří balacovat svůj postoj vůči Palestině i Izraeli.

Ministr Petříček se na středečním jednání s izraelským ministrem regionálního rozvoje Cachim Hanegbim shodl, že vztahy Izraele a Česka jsou na nejlepší možné úrovni. Odráží se to v kultuře, politice a také ve vzájemných obchodních vztazích.

„Izrael je naším strategickým partnerem. Máme spolu rostoucí obchodní výměnu, jejíž objem v roce 2017 překročil 1,3 miliardy dolarů (30 miliard korun). To z Izraele činí náš třetí nejvýznamnější exportní trh mimo Evropu,“ sdělil ministr, který jednal také s opoziční političkou Cipi Livniovou.

Nesetkal se ale s premiérem Netanjahuem. A to kvůli současné situaci v Izraeli: po několikadenním násilí mezi Izraelem a radikály z palestinského Pásma Gazy Izrael přistoupil na příměří, avšak ministr obrany Avigdor Lieberman kvůli tomu rezignoval. 

Palestinci kritizovali Petříčkovu návštěvu Zdi nářků

Petříček ve středu jednal rovněž se zástupci Palestinců. Během setkání se svým palestinským protějškem Rijádem Málikím připomněl, že Česko v posledních letech působí v palestinském energetickém sektoru. „Máme v úmyslu v této práci pokračovat, aby mohlo být solární energií zásobováno více palestinských škol a nemocnic,“ uvedl šéf české diplomacie.

Uvedl také, že se země snaží o dobré vztahy s oběma stranami. „Máme strategické partnerství v Izraelem, ale jsme velmi aktivní také v Palestině prostřednictvím naší humanitární a rozvojové pomoci,“ dodal.

Tomáš Petříček s Rijádem Málikím
Zdroj: Mohamad Torokman/Reuters

Vztahy s palestinskou stranou by ale mohla narušit Petříčkova úterní návštěva Zdi nářků, kterou kritizoval bývalý palestinský mírový vyjednávač a člen vedení Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát. Podle něj se stalo poprvé, že ministr zahraničí členské země Evropské unie přišel k této židovské památce ležící ve východní části Jeruzaléma v doprovodu izraelského diplomata.

Tomáše Petříčka doprovodil izraelský velvyslanec v Praze Daniel Meron, který fotografie z návštěvy umístil na svůj twitterový účet. Podle Irikáta je ovšem povinností „třetích stran neuznávat nelegální situaci včetně nelegální izraelské anexe Jeruzaléma“. Petříček návštěvu zdi hájil coby součást svého soukromého programu.

Ministr v úterý rovněž navštívil památník obětem holocaustu Jad vašem. Do Izraele se vydal dva týdny před plánovanou státní návštěvou prezidenta Miloše Zemana, který má v Jeruzalémě 27. listopadu slavnostně otevřít Český dům. Podle Zemana to je první krok k budoucímu přesunu české ambasády z Tel Avivu.