Šéfredaktor Denníku N: Zatýkání v případu vraždy Kuciaka je nadějí, že policie pracuje tak, jak má

Interview ČT24 s šéfredaktorem Denníku N Matúšem Kostolným (zdroj: ČT24)

„Zdá se, že jsme svědky důležitého momentu, který by mohl být začátkem budování důvěry, kterou stát a jeho představitelé ztratili u velké části obyvatel.“ V Interview ČT24 to řekl šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný v reakci na čtvrteční zadržení osmi lidí v souvislosti v vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Je však podle něj zatím příliš brzy spekulovat, jestli jsou tito zadržení skutečně osobami, které vraždu vykonaly nebo se na ní podílely.

Když se Kostolný dozvěděl o zatčení podezřelých z vraždy novináře a jeho partnerky, vyvolalo to v něm kombinaci pocitů. „Je to na jedné straně pocit, že aspoň něco se děje a že existuje šance, že vrahové a objednavatelé budou dopadeni. Na druhé straně mám pocit, že za těch sedm měsíců se stalo příliš mnoho věcí, které nahlodaly důvěru mojí osobní i mnohých lidí na Slovensku v to, že vyšetřování může být nezávislé a úspěšné,“ uvedl Kostolný. 

Zdůraznil, že zatím se ovšem nedá brát jako fakt, že zadržení jsou skutečně pachateli dvojnásobné vraždy. „Pořád se může ukázat, že těchto osm podezřelých nemusí být v pozici, v jaké jsou dnes prezentováni,“ uvedl.

Policie podle něj – na rozdíl od hlasitých vyjádření na začátku – pracovala posledních několik měsíců v tichosti. Čtvrtek je podle Kostolného velmi důležitým momentem ve vyšetřování. „Je to alespoň naděje, že policie dělá svou práci tak, jak má,“ uvedl.

„V armádě i policii jsou lidé, kteří mají blízko k organizovanému zločinu“

Podle Kostolného se v prostředí slovenských bezpečnostních složek formují lidé, kteří jsou schopní spolupracovat i s organizovaným zločinem. „Že slovenské bezpečnostní složky, ať už policie či armáda, jsou prorostlé lidmi, kteří mají styky nebo mají velmi blízko k organizovanému zločinu nebo k extremistům, je stará věc a opakuje se to znova a znova,“ uvedl.

Ačkoliv v posledních měsících začal převládat pocit, že se nic neděje a vyšetřování nikam nepostupuje, alespoň na politické scéně se podle Kostolného změnilo hrozně moc. „Není maličkost, že Robert Fico už není premiérem, Robert Kaliňák, který ovládal vnitro, už není ministrem,“ uvedl.

Ficův vliv na Slovensku podle šéfredaktora však stále není nulový. „Má pořád obrovskou šanci vyhrát další volby. Ale reálně utrpěl nejvážnější porážku své kariéry a vzalo mu to auru vítězného politika,“ myslí si.

I nová vláda ovšem podle Kostolného pokračuje v práci vlády Fica. „Programové prohlášení vlády, které přijímal Peter Pellegrini, přijal se všemi chybami i splněnými úkoly nanovo. Je to další vláda Roberta Fica, akorát bez Roberta Fica,“ uvedl.

Jsou ale také situace, které podle Kostolného dávají naději. Například zákon o volbě policejního prezidenta, který tento týden přijala vláda, podotkl.

Celý pořad si můžete pustit ve videu.