Změna klimatu postupuje rychleji než my, varuje generální tajemník OSN

Generální tajemník OSN Antonio Guterres varoval před rychle postupující změnou klimatu, kterou vnímá jako klíčový problém dneška.  Vyzval představitele států, aby příští rok přijeli do New Yorku na konferenci.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres v pondělí 11. září řekl, že pokud svět nezmění do roku 2020 svůj chod, hrozí mu nebezpečí nespoutané změny klimatu. Ta je podle něj „klíčovým problémem“ naší doby. 

Nejvyšší představitel OSN podle BBC také vyjádřil znepokojení nad nečinností světových vůdců a vyzval je, aby příští září přijeli do New Yorku na zvláštní klimatickou konferenci. 

V projevu, který pronesl v newyorském sídle Organizace spojených národů, Guterres jmenoval ty nejpalčivější dopady změny klimatu, jako jsou požáry, bouře nebo ničivé povodně. Ty letos kvůli mimořádně horkému létu pocítili lidé napříč celým světem. 

Guterres dále poukázal na to, že  koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře je na nejvyšší úrovni za poslední tři miliony let, korály umírají, oceány jsou kyselejší a konflikty jsou kvůli nedostatku přírodních zdrojů stále častější. 

To vše se děje i přesto, že se státy v roce 2015 dohodly v Paříži na plánu, jak postupující změnu zpomalit.  Podle Guterrese je přitom možné proti globálnímu oteplování efektivně bojovat. Argument, že by to bylo příliš nákladné, je podle něj „žvást.“

Pomocí v boji proti globánímu oteplování by mohly být obnovitelné zdroje, na které by se do roku 2030 mohla spoléhat třetina Evropy. Tomu chybí rozhodné politické vedení, domnívá se Guterres.