Izrael odpověděl na palbu z Pásma Gazy bombardováním, jde o nejhorší střety od roku 2014

Události: Izrael bombardoval cíle v Gaze (zdroj: ČT24)

Izrael a Gaza zažily nejprudší ozbrojené srážky od poslední války v létě 2014. Od rána odpálili teroristé z Pásma Gazy několik desítek minometných granátů proti izraelskému pohraničí. Izrael odpověděl těžkými leteckými útoky na cíle Hamasu a Islámského džihádu. Tyto skupiny už se přihlásily k odpovědnosti za útoky.

Na několik cílů na izraelském území byly odpáleny tři desítky dělostřeleckých granátů. Většinu z nich zneškodnil protiraketový systém Iron Dome. Podle agentury Reuters zranily šrapnely granátů nejméně tři izraelské vojáky. Jeden z granátů dopadl na hřiště školky zhruba hodinu před tím, než do ní měly přijít děti.

Systém Iron Dome při likvidaci střely vypálené z Pásma Gazy
Zdroj: Reuters/Amir Cohen

„Prvotní reakcí (Izraele) bylo odpálení granátu pomocí izraelského tanku proti jednomu z pozorovacích stanovišť na hranici mezi Izraelem a Gazou. Následně izraelské letectvo podniklo několik náletů proti cílům Islámského džihádu,“ uvedl zpravodaj ČT v Izraeli Jakub Szántó. Svržené bomby zničily i tunel do Egypta a Izraele, už desátý za poslední měsíce.

Szántó také upozornil, že situace by byla ještě kritičtější, pokud by ve školce zasažené granátem byly děti: „To bychom už mluvili o tom, že se izraelské tanky rozjíždějí proti Gaze.“

„Kohokoliv, kdo se na nás pokusí zaútočit, donutíme zaplatit velkou cenu. Je zodpovědností Hamasu zabránit útokům proti nám,“ prohlásil k armádní odvetě izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Tohle vyhrocení ze strany sionistické okupace je velmi nebezpečné. Ponese veškerou zodpovědnost za důsledky,“ reagoval mluvčí Hamasu Ismaíl Radwán.

Hamas a Islámský džihád se večer ve společném prohlášení k útokům přihlásily. Šlo podle nich o odvetu za předchozí izraelské útoky na jejich pozice v pásmu. „Zločiny (Izraele) nemohou být tolerovány,“ uvádí se v prohlášení.

Izrael reagoval bombardováním na granáty letící z Gazy (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda v pondělí operovala v Gaze

V pondělí podniklo izraelské letectvo nálety na cíle na severu Pásma Gazy a usmrtilo pětadvacetiletého člena vládnoucího hnutí Hamas. Izraelská armáda také zadržela dva obyvatele Pásma, kteří se snažili dostat na území židovského státu a měli u sebe nože a materiály pro výrobu zápalné bomby.

Hranice Gazy s Izraelem se v posledních dvou měsících stala dějištěm masových protestů Palestinců, které organizoval zejména Hamas. Palestinci při nich zapalovali pneumatiky a házeli kameny na izraelské vojáky, kteří reagovali palbou ostrými náboji.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví při tom zemřelo 116 Palestinců a na třináct tisíc dalších bylo zraněno. Za nepřiměřené použití síly vůči protestujícím kritizovala Izrael řada zemí a také Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva.