Evropská unie o půl roku prodlouží sankce vůči Rusku

Evropská unie je jednotná v otázce prodloužení hospodářských sankcí vůči Rusku. Večer to na Twitteru uvedl šéf unijních schůzek Donald Tusk. Sankce, které Unie na Rusko uvalila kvůli jeho chování v ukrajinské krizi, tak budou prodlouženy o dalšího půl roku.

Potřebný právní krok proběhne po čtvrtečním politickém rozhodnutí šéfů států a vlád Unie buď ještě v prosinci, nebo na počátku ledna. Bez prodloužení by sankce, obnovované pravidelně po šesti měsících, skončily na konci ledna 2018.

Toto „důležité politické rozhodnutí“ uvítal ukrajinský prezident Petro Porošenko, který obviňuje Rusko z okupace Krymu a z agrese v Donbasu na východě Ukrajiny, kde při konfliktu mezi proruskými separatisty a vládními vojsky za tři roky zemřelo přes 10 tisíc lidí. Sankce jsou podle Porošenka „důstojnou odpovědí Moskvě za neplnění závazků a jasnou výzvou ke změně politiky Kremlu“.

Evropská unie uvalila na Moskvu v roce 2014 sankce, které cílí na konkrétní hospodářské sektory. Ztížila například přístup některých firem k mezinárodním financím nebo zakázala export určitých zařízení na těžbu ropy. Unie konec svých sankcí v březnu 2015 svázala s plným prosazením mírových dohod z Minsku. 

Moskva na postup Unie reagovala vlastním protiopatřením, kterým zakázala například dovoz mnohých evropských potravinářských výrobků.

Kvůli ukrajinské krizi přijala Unie i další opatření. Například zmrazení majetku či zákaz cest do EU vybraným subjektům. Protože EU neuznává ruskou anexi Krymu, je také zastavena prakticky veškerá spolupráce s touto oblastí a s místními podniky.