Požáry ve Španělsku a Portugalsku zabily už 39 lidí. Některé zřejmě založili žháři

Nejméně 39 lidí zemřelo během požárů, které se v neděli rozhořely v lesních oblastech středního a severního Portugalska a v severozápadním Španělsku. Bojují s nimi tisíce hasičů. Příčinou požárů je dlouhodobé teplo, sucho a vítr. Španělské úřady jsou podle premiéra Mariana Rajoye přesvědčené, že požáry záměrně založili žháři.

Portugalské úřady oznámily 35 mrtvých, včetně jednoho dítěte, a 56 raněných, aktualizovala bilanci agentura DPA. Řada lidí se pohřešuje. Na severozápadě Španělska zahynuli nejméně čtyři lidé.  

Lesní požár ve španělské Galicii
Zdroj: Lavandeira Jr./ČTK

Pět požárů u města Vigo, kde žije 300 tisíc lidí, vedlo k evakuaci nákupního centra a továrny PSA Peugeot Citroën. Nejméně deset místních škol zrušilo výuku. Železniční doprava mezi Vigem a Barcelonou byla zastavena, oznámila státní železniční společnosti Renfe. Uzavřeny byly i některé silnice.

Feijóo v televizi La Sexta uvedl, že plameny rozdmýchával nárazový vítr o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu související s doznívajícím hurikánem Ophelia, který prošel kolem severního pobřeží Španělska a míří na Irsko. Politik má zato, že vícero požárů někdo založil úmyslně. „Jedná se o úmyslně založené požáry, jejich původci si byli vědomi toho, co způsobují,“ řekl.

Předseda španělské vlády Rajoy při návštěvě protipožárního koordinačního střediska v Pazos de Borben prohlásil, že požáry byly založeny zcela jistě záměrně. „To, co tady vidíme, není dílem náhody. Bylo to vyvoláno,“ řekl podle médií. Dodal, že úřady jsou si jisté, že oheň založili žháři. A jako příklad uvedl právě Pazos de Borben, kde se plameny vzňaly na pěti různých místech.

V boji s požáry pomáhá 350 hasičským jednotkám i 20 cisternových letadel.