Iráčané bojují o poslední baštu IS v zemi, z Havídže prchají tisíce lidí

Irácká armáda zahájila ofenzivu, která by měla definitivně vytlačit bojovníky Islámského státu (IS) z města Havídža na severu země. Obec tvoří spolu s pásem území u hranic se Sýrií poslední pozice IS v zemi.

Operace irácké armády v oblasti začala 21. září, v pondělí vojáci obsadili leteckou základnu jižně od Havídži, kterou radikálové používali jako výcvikový tábor a logistickou základnu. IS převzal kontrolu nad regionem v roce 2014.

Z Havídži za poslední dva týdny uprchly tisíce civilistů, mnohým ale islamisté brání v odchodu, zatímco další se bojí výbušnin, které mohou číhat v okolí města.

Mluvčí humanitárních operací OSN Jens Laerke v úterý uvedl, že od počátku irácké ofenzivy uteklo z Havídži téměř 20 tisíc lidí, dalších přes 70 tisíc je podle něj uvězněno v hustěji obydlených zónách, o které se v těchto chvílích bojuje.

Po dobytí Havídži by IS v Iráku kontroloval pouze pruh země západně od Bagdádu u hranic se Sýrií. Chalífát vyhlášený IS se de facto rozpadl v červenci, když irácké síly podporované Spojenými státy dobyly Mosul, jakési hlavní město IS v Irku. Boje se tehdy táhly devět měsíců. Iráčané už mají kontrolu i nad dalším velkým městem Tal Afar.

Znovudobytí Rakká je na spadnutí

Radikálové prohrávají také v sousední Sýrii. Proti IS se nyní zaměřují dvě různé ofenzivy: jednu vede syrská armáda podporovaná Ruskem, druhou jednotky arabsko-kurdské koalice za podpory mezinárodních sil v čele se Spojenými státy. Boje se soustřeďují na východní provincii Dajr az-Zaur a baštu IS v Rakká.

Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, jež má za cíl dobýt toto syrské hlavní město IS, začala loni v listopadu. Nejprve jednotky dobyly okolní regiony v provincii, před čtrnácti dny oznámily, že mají v rukou už 80 procent Rakká.

V Dajr az-Zauru se hraje o strategické dopravní tepny, spojení Bagdádu se Sýrií i Jordánskem. Syrské vládní síly s pomocí Ruska nedávno radikály zcela obklíčily.

IS už ztratil nejméně polovinu území, která obsadil. Jen v Sýrii ale stále může mít odhadem až osm tisíc mužů ve zbrani. V Sýri a Iráku za něj bojuje kolem 2500 Evropanů. O smrti vůdce IS Bagdádího se neustále spekuluje.

Vydáno pod