Čtyři papežské roky: František je hybatelem změn, tlak ze strany konzervativců sílí

Od zvolení současné hlavy katolické církve uplynuly přesně čtyři roky. Papež František proslul novátorskými postoji, které část církve kritizuje. František usiluje o reformu vatikánské kurie – loni vydal dekret, podle něhož mají skončit biskupové, kteří nechtějí řešit zneužívání dětí. Nedávno naznačil, že by se knězi mohli stát i ženatí muži. Ochrannou ruku se snaží skromný papež držet nad uprchlíky i chudými. Znám je i pro své mírné postoje vůči rozvedeným, potratům či antikoncepci. Tlak na Františka ze strany konzervativců proto sílí.

Civilní jméno současného papeže zní Jorge Mario Bergoglio. Je první hlavou římskokatolické církve z Jižní Ameriky a prvním neevropským papežem po více než 1200 letech.

Jeho heslo zní „chudá církev pro chudé“. Jako vzor mu v tomto slouží asketický mnich František, podle kterého si zvolil své papežské jméno.

Napětí mezi progresivním křídlem a konzervativci roste

„Snaží se dostat církev do autentické křesťanské podoby. To je jeho největší revoluční čin – mění církev z podoby institucionální do podoby otevřeného společenství, které přijímá i lidi, kteří se ke křesťanství jinak nehlásí,“ podotkl historik Jaroslav Šebek.

Františkův pátý rok začíná ve znamení velkých rozporů mezi progresivním křídlem, jež reprezentuje František, a mezi konzervativními silami, které se tyto snahy snaží zvrátit, konstatoval Šebek. „V poslední době eskaloval spor s hlavním mluvčím konzervativního tábora, kardinálem Burkem, který ostře kritizoval papeže už za jeho dokument, jenž shrnuje diskusi na synodě o rodině,“ připomněl historik.

Začíná se měnit i složení kardinálského sboru, dostávají se tam lidé z periferií. Začíná také velice oslovovat i lidi, kteří stojí mimo katolickou církev – nehledě na to, že je sympatický řadě věřících. Ale není to tak, že všichni budou nadšeně tlaskat.
Jaroslav Šebek
historik, o úspěších papeže

Umění odpustit

Církev by podle papeže měla být skromná, pokorná, chudá a respektovat koncept moderní rodiny. Všem římskokatolickým kněžím umožnil 81letý František udělovat odpuštění ženám, které podstoupily interrupci a touží po rozhřešení.

Zasazuje se rovněž o práva menšin – uvedl mimo jiné, že křesťané i katolická církev by měli požádat homosexuály o odpuštění za to, jakým způsobem se k nim v minulosti chovali. Homosexuálové, stejně jako rozvedení podle něj zasluhují milosrdenství.

V souvislosti s antikoncepcí František zdůrazňuje, že rozhodnutí párů by se mělo řídit svědomím jednotlivce, a nikoli dogmatickými pravidly. „Nechme je, ať důkladně zváží situaci svou a svých dětí, těch, které se již narodily, a těch, které se mohou narodit v budoucnu… Sami rodiče, nikdo jiný, by měli učinit konečné rozhodnutí před zraky Boha,“ uvádí v jednom z dokumentů.

Za aféry kněžích, kteří zneužívali nezletilé, se František nesčetněkrát omluvil. Jako vůbec první hlava katolické církve přijal ve Vatikánu oběti pedofilních duchovních a odsloužil za ně mši. Zločiny kněží podle něj dosáhly rozměrů rouhavého kultu. Problém s nedostatkem kněží chce řešit tak, že by se jimi mohli stát i již ženatí muži – pokud by prokázali zvláštní oddanost církvi a sloužili by v odlehlých komunitách.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejste sami, vzkazuje papež uprchlíkům

František vyzývá k pomoci lidem bez domova a také k přijímání uprchlíků. Osobně jim vyjádřil podporu třeba loni během tradiční velikonoční mše, jejíž součástí je také obřad mytí a líbání nohou. Osobně také navštívil běžence na řeckém ostrově Lesbos.

Na rozdíl od svých předchůdců neomýval nohy kněžím v kostele, ale vydal se do uprchlického centra u Říma a nohy omyl a políbil křesťanským i muslimským běžencům z Afriky a Asie. V minulých letech obřad vykonal třeba ve věznici nebo v ústavu pro tělesně postižené.

Mezicírkevní komunikace

František také podporuje dialog mezi náboženstvími. Loni se na Kubě setkal s ruským patriarchou Kirilem. Šlo o vůbec první setkání hlavy římskokatolické a ruské pravoslavné církve poté, co Vatikán zprostředkoval obnovení diplomatických vztahů mezi USA a ostrovním státem.

Ve Švédsku se papež zase snažil o gesto smíření s luterány, se kterými se Vatikán po reformaci rozešel. František s nimi odsloužil koncem loňského října společnou bohoslužbu v katedrále v Lundu.

Papež František s luteránskými duchovními ve Švédsku
Zdroj: Andrew Medichini/Reuters

František tvrdí, že je lepší být ateistou, než pokryteckým katolíkem. Často kritizuje konzumní společnost či lichvářství.

„Sobecká a neomezená touha po moci a materiálním blahobytu vede jak ke zneužívání dostupných materiálních prostředků, tak k vyřazování slabých a méně zdatných lidí – ať už postižených, anebo těch, kdo postrádají náležité poznatky a technické vybavení, nebo nemají dostatečnou kapacitu politického rozhodování. Ekonomická a sociální exkluze je totálním popřením lidského bratrství a závažným útokem na práva lidí i životního prostředí,“ prohlásil papež.

Obraz skromného papeže umocňuje fakt, že se František odmítl nastěhovat do Apoštolského paláce a i nadále žije v Domě svaté Marty, vatikánském hotelu pro představitele církve. Svoji popularitu mezi mladými věřícími i ateisty si získává třeba i na sociálních sítích. I ve svých 81 letech je aktivní na Twitteru a na Instagramu.