František při tradičním obřadu omyl nohy skupině migrantů

Papež František odsloužil tradiční mši na velikonoční Zelený čtvrtek, jejíž součástí je obřad mytí a líbání nohou. Letos tento obřad vykonal v uprchlickém centru v Castelnuovo di Porto u Říma. Omyl při něm a políbil nohy migrantů různého vyznání jako gesto vstřícnosti v době, kdy po útocích v Paříži a Bruselu zesílily protimuslimské a protipřistěhovalecké nálady.

„Vítejte“, stálo v několika jazycích na transparentu, jímž hlavu římskokatolické církve přivítaly stovky žadatelů o azyl, kteří nyní v uprchlickém středisku přebývají. Pro tradiční obřad Vatikán vybral čtyři ženy - jednu italskou katoličku z řad pracovnic centra a tři eritrejské koptské křesťanky, a osm mužů - čtyři nigerijské katolíky, tři muslimy z Mali, Sýrie a Pákistánu a indického hinduistu.

Papež chtěl podle Vatikánu tímto gestem upozornit na strasti běženců. Pomoc uprchlíkům je jednou z priorit jeho pontifikátu.

Na rozdíl od svých předchůdců provádí současný papež tento rituál nikoli v kostele, ale mezi lidmi v nouzi. Tradiční omývání nohou, které odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním, provedl loni František v římské věznici Rebibbia. Nohy umyl a políbil dvanácti odsouzeným (šesti mužům a šesti ženám). Předloni si vybral ústav pro tělesně postižené a v roce 2013, v prvním roce svého pontifikátu, umyl nohy mladým v nápravném zařízení pro mladistvé.

Dřívější papežové prováděli tento rituál v římské bazilice svatého Jana Lateránského a nohy myli kněžím, kteří měli reprezentovat Ježíšovy následníky. František omýval obřadně nohy lidem z okraje společnosti každoročně už jako argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio v Buenos Aires, když navštěvoval věznice, domovy důchodců či hospice. František často upozorňuje na problém nucené migrace a vyzývá svět, aby nebyl k utrpení těchto lidí lhostejný.

František v centru pro uprchlíky
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Před měsícem se František kvůli problému migrace dostal do veřejného sporu s americkým kandidátem na prezidenta Donaldem Trumpem, který navrhuje jako protiimigrační opatření zeď mezi USA a Mexikem. František o Trumpovi prohlásil, že není křesťan, když chce stavět zdi proti migrantům.

Vydáno pod