František s patriarchou Kirillem volají po ukončení vyhlazování blízkovýchodních křesťanů

Papež František se na letišti v Havaně sešel s ruským patriarchou Kirillem. Jde o historickou schůzku nejvlivnějších představitelů obou církví. František s Kirillem následně vyzvali k zastavení „vyhlazování“ křesťanů na Blízkém východě a k přijetí opatření na jejich záchranu. Oba volají po obnovení jednoty mezi křesťany.

Na letišti v Havaně papeže přivítal kubánský prezident Raúl Castro. František již Kubu navštívil loni v září poté, co Vatikán zprostředkoval obnovení diplomatických vztahů mezi USA a ostrovním státem.

S Castrem předtím jednal také Kirill, který podle ruských agentur řekl, že „kubánský lid prokázal svoje právo žít tak, jak je přesvědčený, že je vhodné“. Podle RIA Novosti sdělil, že „hrdinství je duchovní koncept, který se nedá naučit z knih“. „Je odvozen od duchovního života člověka,“ dodal.

František a Kirill se sešli v letištní budově. Oba činitelé se na uvítanou objali a třikrát políbili na tvář. „Konečně se vidíme. Jsme bratři. Je naprosto zřejmé, že to je Boží vůle,“ zvolal František. „Teď je vše snazší,“ odpověděl mu Kirill. 

„V mnoha zemích Blízkého východu a severní Afriky jsou celé rodiny, obce a města našich bratří a sester v Kristu zcela vyhlazovány,“ uvedli oba činitelé ve společném prohlášení. „Jejich kostely jsou pustošeny a barbarsky drancovány, jejich posvátné objekty jsou znesvěcovány a jejich památky ničeny,“ uvádí se dále v deklaraci.

Žádní konkurenti, ale bratři

V třicetibodovém prohlášení oba představitelé vyjádřili připravenost překonat historické rozpory s poukazem na to, že „nejsou konkurenty, ale bratry“. „S vědomím, že řada problémů přetrvává, doufáme, že naše setkání přispěje k obnovení jednoty chtěné Bohem,“ dodali také  oba činitelé.

Římští katolíci se rozešli s východními ortodoxními křesťany, kteří jsou roztříštění do několika velkých patriarchátů, už v 11. století.

„To setkání se uskutečnilo proto, že se to oběma stranám v tuto chvíli hodilo. V červnu čeká patriarchu Kirilla velký sněm všech autokefálních církví a tímto způsobem chce ukázat, že je nejvlivnější osobou ortodoxní církve. Papež František si zase chce pootevřít dvířka k Putinovi, protože si od něho slibuje, že je to muž, který může pomoci křesťanům na Blízkém východě a může také pomoci navázat vztahy mezi Vatikánem a Čínou,“ okomentoval setkání dramaturg Martin Horálek.

František si cestou do Mexika zkusil sombrero
Zdroj: Alessandro Di Meo/Reuters

Františka čeká putování po Mexiku

Po jednání v Havaně František odletí na návštěvu Mexika, kde zůstane do 18. února. Bude ubytován v mexické metropoli, v sobotu se zde setká s prezidentem Enriquem Penou Nietem a večer bude sloužit mši v Bazilice Panny Marie Guadalupské, patronky americké. V dalších dnech bude sloužit ještě čtyři mše v jiných městech. V neděli to bude Ecatepec, jedno z měst s nejvyšší kriminalitou v zemi, ležící v metropolitní oblasti hlavního města.

V pondělí zavítá František do nejchudšího státu Mexika, Chiapasu, kde bude ve městě San Cristóbal de Las Casas sloužit mši pro domorodé obyvatelstvo. Tam má také vyhlásit dekret, který umožní sloužit mše v domorodých jazycích.

Dělníci připravují pódium před katedrálou v Mexiko City
Zdroj: Edgard Garrido/Reuters

Návštěvu Mexika zakončí František oficiálně ve středu, kdy bude sloužit mši ve městě Ciudad Juárez na hranicích s USA. Předtím pozdraví věřící na druhé straně hranice, kde se očekává asi 50 000 osob, kteří na stadionu v El Pasu budou sledovat papežovu mši na velké obrazovce. František chce tímto gestem protestovat proti xenofobii, kterou v posledních měsících rozdmýchává mimo jiné republikánský uchazeč o úřad prezidenta USA Donald Trump.

František, který je prvním latinskoamerickým papežem, je třetí hlavou katolické církve, která do Mexika zavítá. První byl v roce 1979 Jan Pavel II., který Mexiko navštívil celkem pětkrát; na jaře 2012 byl v Mexiku také papež Benedikt XVI. Od 70. let se ale počet vyznavačů katolické víry v Mexiku snížil z 95 procent na zhruba 83.