New Hampshire ležel Trumpovi se Sandersem u nohou

Průzkumy tentokrát nezklamaly – primárky v New Hampshire ovládl republikán Donald Trump a demokrat Bernie Sanders. Oba kandidáti na post šéfa Bílého domu zvítězili s velkým náskokem.

Mezi republikány kraloval miliardář Trump s 35 procenty před guvernérem Ohia Johnem Kasichem (16 procent). „Desítky milionů dolarů byly vynaloženy na to, aby mě představily ve špatném světle. Takové politické metody se ale už přežily,“ okomentoval dobrý výsledek ohijský guvernér.

Na třetím místě se umístil vítěz z Iowy – texaský senátor Ted Cruz (12 procent),  jehož následuje Jeb Bush a Marco Rubio, který prohlásil, že je sice „zklamaný, ale nic podobného už se nestane“.

Také mezi demokraty je vítězství jednoznačné – vermontský senátor Sanders získal 60 procent hlasů, zatímco exministryně zahraničí Hillary Clintonová jen 38. Demokratka předtím porazila Sanderse velmi těsně v Iowě – místy se dokonce házelo mincí.

Sanders s Trumpem jsou lidé, které téměř nic nespojuje. Mají odlišný styl politiky, odlišné návrhy, které představují, jinak komunikují s voliči, a přesto je spojuje to nejdůležitější, tedy nespokojenost Američanů s profesionální politikou a s hospodářskou situací.
Martin Řezníček
Kandidát demokratů Bernie Sanders
Zdroj: ČTK/AP/John Minchillo

Trump chce zpátky „skvělou Ameriku“ a lepší vztahy s Putinem

Trump se po ohlášení prvních odhadů objevil před svými příznivci, kterým slíbil, že „udělá z Ameriky opět skvělou zemi“. Jako vrchní velitel armády prý „vypráská“ ozbrojence Islámského státu a dojedná i lepší podmínky pro americký obchod.

„Uděláme z Ameriky zase skvělou zemi a uděláme to postaru. Porazíme obchodně Čínu, Japonsko i Mexiko. Všechny země, které nám denně berou tolik peněz, porazíme. Už se to nebude stávat. Budeme zase dobří, a to rychle a efektivně – tak, že nás zase bude svět respektovat,“ řekl Trump.

Trump už dříve slíbil deportovat miliony přistěhovalců, kteří žijí ve Spojených státech ilegálně, postavit zeď podél hranice s Mexikem a dočasně zákazat všem muslimům vstup do země, což vyvolalo vlnu kritiky.

V nejnovějším rozhovoru pro francouzský týdeník Valeurs Actuelles prohlásil, že uprchlická krize vyvolá v Evropě revoluce a může znamenat i její konec, pokud země nevezmou situaci pevně do svých rukou. Podle něj by Spojené státy mohly mít velmi dobré vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „On (Putin) řekl, že jsem skvělý. To dokazuje jistou úroveň,“ řekl Trump.

Sanders hodlá zastavit rozevírání nůžek mezi chudými a bohatými

Sociální demokrat Sanders klade důraz na vymýcení nerovnosti příjmů a bezplatné školství. Často zmiňuje „politickou revoluci“. „Dnes večer jsme vyslali vzkaz, který bude mít odezvu od Wall Street až po Washington, od Maine až po Kalifornii,“ prohlásil vítěz primárek. Ukázalo se, že „vláda patří lidu, nikoli jen bohatým,“ zdůraznil.

Clintonová Sandersovi pogratulovala, ale zároveň uvedla, že je odhodlaná „bojovat o každý hlas“. Sandersovy výzvy k revoluci považuje za nerealistické.  „Lidé mají plné právo být naštvaní. Ale jsou také lační – lační po řešeních.“ Sama chce prý udržet Wall Street na uzdě a „ví, jak na to“.

Ženy upřednostňovaly Sanderse

Průzkum stanice NBC News u volebních místností ukázal, že exministryně zahraničí získala v New Hampshire 44 procent hlasů žen, zatímco Sanders měl podporu 55 procent žen. Někdejší první dáma USA přitom za středobod své kampaně staví i to, že by se stala vůbec první ženou v historii Spojených států, která by usedla v Bílém domě do prezidentského křesla.

Nominační souboj demokratů se zřejmě rozhodne v březnu. Klíčová údajně bude podpora afroamerických a hispánských voličů, mezi nimiž je populárnější Clintonová. 

Exministryně zahraničí Hillary Clintonová
Zdroj: ČTK/AP/Matt Rourke

Nejbližší primárky proběhnou v únoru v Nevadě a v Jižní Karolíně. Očekává se, že by zde mohla bodovat Clintonová.

„Sanders má peníze na kampaň, ale nemá infrastrukturu v těchto méně homogenních státech. S tímto výrazným úspěchem z New Hampshire to ale může cestu Clintonové k nominaci ještě velmi výrazně zkomplikovat,“ konstatoval zpravodaj ČT Martin Řezníček s tím, že Sanders se bude snažit nalákat afroameričany a hispánce hlavně na sociální témata.

V Jižní Karolíně se očekává také napínavý souboj republikánů – tradičně doprovázený verbálními útoky a špinavými triky.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org

Bernie Sanders

  • Čtyřiasedmdesátiletý senátor, který jako nezávisle volený reprezentuje stát Vermont už 20 let. Politicky je na poměru demokratů výrazně vlevo – sám si ostatně říká „socialistický demokrat“. Voliče láká na hesla o politické revoluci a nastolení spravedlnosti v příjmech.

Donald Trump

  • Miliardář, excentrický podnikatel, který byl v byznysu zvyklý jednat na rovinu a bez skrupulí – ostatně na to sází i ve své kampani. Jmění si vybudoval na newyorském realitním trhu, zatímco schopnost zaujmout média v rámci televizní reality show. Svojí kuráží prý chce Ameriku znovu „postavit na nohy“. Zaujal rezolutními výroky o stavbě zdi na mexické hranici, osekání federálních daní nebo zákazu vstupu muslimům do země.