Obce v okolí orlické přehrady legalizují kempy, mění kvůli tomu územní plány

Události: Legalizace kempů (zdroj: ČT24)

Kolem orlické přehrady obce začaly legalizovat kempy. Vznikaly v šedesátých letech minulého století. V posledních letech je ale mnohé obce zčásti nevedou jako plochy k rekreaci. Teď kvůli tomu musejí měnit územní plány.

„Byly řádně povoleny podle tehdejší platné úpravy. Nyní se dodělává to, že ne všude je využití pozemků v souladu s územními plány obcí,“ vysvětlil ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Proto je obce musejí změnit. Pozemky potřebují dostat do kategorie hromadné rekreace. Jednou z těch, které takto územní plán změní, je Milešov – učiní tak na začátku března. 

„Kolem orlické nádrže evidujeme devatenáct kempů a obdobná situace, kde není soulad, tak jako je v kempu Popelíky, ta se týká necelé poloviny,“ doplnil Kubala.

Podle Povodí jsou to jenom nesrovnalosti z minulosti, technického rázu, které se napraví. Proto je v kontaktu s úřadem v Sedlčanech, podle kterého na plochách smíšených nezastavěného území se nesmí odstavovat karavany a nesmí se tam provozovat ani kemp.

Po změně územního plánu se potom turisté můžou bez potíží na svá oblíbení místa vrátit. Mnozí z nich tam jezdí desítky let. „Měli jsme tu ohniště, kde jsme každý pátek a sobotu seděli, opékali buřty, hráli jsme na kytaru,“ popsal Stanislav Zobal ze Sružení hausbótů a malých plavidel Orlík.