Když něco ztratíte, naučíte se toho vážit, říká svými filmy Izraelec Ofir Raul Graizer

Rozhovor s Ofirem Raulem Graizerem (zdroj: ČT24)

Jeho debut Cukrář vyvolal u festivalového publika před pěti lety velké emoce, chladnými nenechala diváky ani novinka, s níž se izraelský režisér a scenárista Ofir Raul Graizer vrátil do Karlových Varů letos. V hlavní soutěži představil snímek Amerika. Vyprávění o osamělém trenérovi plavání, který se po letech vrací ze Spojených států domů do Izraele, má s Graizerovou prvotinou nemálo společného.

Graizerův debut vyprávěl o německém cukráři, který naváže milenecký poměr s ženatým mužem z Izraele. Když jeho milenec tragicky zemře, vydá se do Jeruzaléma, aby se seznámil s jeho nic netušící vdovou.

I Amerika je příběhem o lásce a přátelství, v němž hlavní hrdina opět přijíždí do Izraele ze Západu kvůli smrti blízké osoby. Plavecký trenér Ed je ale původem Izraelec. Po návratu do rodné země se rozhodne kontaktovat kamaráda z dětství, což nejen jemu navždy změní život.

„Mé srdce mi řeklo, že mám tento příběh vyprávět. Je to příběh o učiteli. Tím, že učí děti, se je snaží zachránit, a tím zachránit i sám sebe. Myslím si, že myšlenka učení a pomoci jinému je velice významnou hodnotou, kterou náš svět potřebuje,“ vysvětluje Graizer.

Na hollywoodský remake nemám vliv

Opakující se v jeho dosavadní tvorbě je téma truchlení a ztráty. S postavami, jimž svými scénáři takový osud určil, prý soucítí, ale také tyto emoce považuje za nezbytné pro životní cestu. „Někdy se nám přihodí něco tragického nebo nečekaného, to jsou chvíle, kdy se učíme cenit si svého života a lidí, které milujeme. Když něco ztratíte, naučíte se si toho vážit,“ nepochybuje.

Sdělení svých snímků považuje za srozumitelné pro kohokoliv, navzdory jazykové bariéře, protože se v nich částečně mluví hebrejsky. Nicméně Cukrář se dočká hollywoodského remaku. „Že si vzali můj nápad, považuju za čest, ale jaký film nakonec vznikne, to opravdu nevím,“ uvedl, že na podobu nové verze nemá žádný vliv.

Sám chystá další film. Prozradil, že se bude odehrávat v muzeu. „Jeden z tamních obrazů má zvláštní vliv na život jedné konkrétní osoby,“ naznačil.