Bourání domů poničených tornádem potrvá ještě asi až dva týdny. Pět set domů zůstává bez proudu

Demolice domů v jihomoravských obcích zasažených bouří a tornádem potrvají podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) ještě nejméně deset dnů. Z dvou stovek domů jich zbývá zbořit kolem čtyřiceti. Bouře poničila dvanáct set domů. Zatím šest set padesát lidí požádalo o dotaci ministerstvo pro místní rozvoj, které poskytuje až dva miliony korun. Pět set domů zůstává bez proudu, provizorní připojení by mělo být zajištěno do 26. července.

Podle hejtmana Jana Grolicha bylo k demolici určeno 187 domů. „Číslo se ale pořád hýbe, protože někdo měl požadavek na hasiče, ale objedná si pak soukromou firmu, nebo naopak někdo ještě hasiče povolá. Řádově je to ale práce na deset až 14 dnů,“ řekl hejtman po jednání krizového štábu v Podivíně.

Jak jsou daleko rekonstrukce domů, které nebyly určené k demolici, hejtman zhodnotit nedokáže. „Neexistuje žádná databáze rekonstrukcí jednotlivých domů. Někdo byl schopný si to zařídit a pracuje tam, někdo se tam byl podívat jednou. Záleží, v jaké kondici je ta rodina,“ poznamenal hejtman.

„Obrovské téma, které je před námi, je výstavba nových domů. Ukazuje se, že bude potřeba pomoci starostům, ale i úřadům v Hodoníně a Břeclavi. Požádám paní ministryni pro místní rozvoj, aby posílila stavební úřady. Současně se ukazuje, že by bylo dobré vytvořit nějaký tým tady na místě, aby pomohl s vyřizováním lidem, kteří nejsou schopni sami zvládnout celý administrativní proces,“ řekl při návštěvě postižené oblasti ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Brífink po jednání krizového štábu Jihomoravského kraje 12. července (zdroj: ČT24)

Lidé mohou získat až dvoumilionovou dotaci

Lidé mohou škody hradit z pojištění, veřejných sbírek, případně z dotací ministerstva. Požádalo si o ni už šest set padesát lidí. Podle Grolicha ale bude potřeba počkat na posudek ohledně stanovení nákladů na opravy. Kromě až dvoumilionové dotace ministerstvo nabízí i možnost třímilionového úvěru za zvýhodněných podmínek.

Poškozený zůstává i veřejný majetek. „Domluvili jsme se s ústavem soudního inženýrství, který by měl nacenit veškeré škody na obecním a krajském majetku, abychom to ministerstvu poslali po 20. červenci,“ přiblížil Grolich.

Podle hejtmana dvacet osm rodin požádalo o dlouhodobé ubytování. „U někoho to může být na půl roku, u někoho na rok, než se postaví dům. Zjišťujeme, jak je to s mobilními buňkami, máme nabídku z Ústeckého kraje na dvojdomky. Zpracováváme nabídky, které jsou zdarma, ale asi nepokryjeme všechny potřeby zdarma. Uvidíme, jestli to pak půjde ze sbírek, jsme připravení pomoct i na straně kraje, připravené jsou i obce,“ řekl hejtman.

Počty hasičů a policistů se budou postupně snižovat

Ministr Hamáček jednal i s hasiči a policisty. „Jak je postupně území uklizeno, budou se snižovat počty hasičů. Chci garantovat, že u policie nedojde ke snížení, které by znamenalo snížení bezpečnosti,“ sdělil Hamáček.

V postižených obcích Hamáček poděkoval hasičům za jejich nasazení. „Za tu dobu, která uplynula od tornáda, je pokrok obrovský,“ poznamenal ministr. Z obcí zmizely sutiny, část domů se podařilo opravit. Lidem pomáhali záchranné složky a dobrovolníci. V místech bylo přes tisíc hasičů a stovky policistů.

Hejtman Grolich uvedl, že kromě hasičů se budou odvolávat i někteří vojáci, část jich ale zůstane. „Budeme je nechávat pro potřeby obcí na odklízení a obnovu majetku. V každé obci bude deset vojáků plus ještě bude vyčleněných sto vojáků,“ dodal Grolich.

Bouřky s kroupami a tornádem o rychlosti přes dvě stě kilometrů v hodině zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko poslední červnový čtvrtek. Poničily dvě stovky domů, vyžádaly si šest životů.