Při demolici jednoho domu v Hruškách našli munici. Podle pyrotechniků není nebezpečná

Události ČT: Situace v obcích na jižní Moravě (1. července 2021) (zdroj: ČT24)

Při demolici jednoho domu v tornádem zasažené oblasti se objevila munice. Podle přivolaných pyrotechniků už není nebezpečná. Jedná se o typ ze sedmdesátých let. Odvezli ji k likvidaci, evakuace nebyla nutná. Po bouřích na Břeclavsku a Hodonínsku je k demolici momentálně určeno 157 domů. Na místo dorazí těžká armádní technika a další dobrovolníci. S likvidací následků by mohlo pomoci až tisíc vojáků.

Tornádo poničilo v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku kolem dvanácti set domů, 157 je jich určeno k demolici. „Číslo ale stále není konečné, protože se zatím nepodařilo projít všechny,“ řekl po jednání krajského krizového štábu v Podivíně hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Demolice řízená hasiči by měla začít příští týden, někteří lidé ale už dřív domy začali bourat na základě vlastního rozhodnutí.

Bouřky nejvíce zasáhly Moravskou Novou Ves, Hrušky, Mikulčice, Lužice a Hodonín. V místě pomáhá přes tisíc hasičů, stovky policistů, jsou tam stovky vozidel těžké techniky a ve čtvrtek přijíždí na pomoc i armádní těžká technika. Podle hejtmana Grolicha v místech působí i osmdesát psychologů.

Ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán uvedl, že je odklizená zhruba polovina odpadu a suti z obcí, soustřeďuje se na jedenácti skládkách, postupně je budou převážet na tři, a to do Hodonína, Mikulčic a na pole mezi Hrušky a Moravskou Novou Ves.

O víkendu se do oblasti chystají další dobrovolníci. „Lidé by měli jezdit do Břeclavi na letiště a do Hodonína ke kulturnímu domu, odkud je budou do zasažených obcí vozit autobusy,“  řekl hejtman. Podle něj se tím zabrání komplikacím v dopravě. Pro dobrovolníky by měla vzniknout i stanová městečka, snahou je, aby bylo v každé obci. Podle Grolicha se  v okolí obcí stále nacházejí uvolněné plechy, které bude potřeba odstranit. Dobrovolníci také budou moci odklízet suť z poškozených domů a polámané stromy.

 Břeclavi, která je obcí s rozšířenou působností, zřídili mobilní pracoviště v Hruškách a Moravské Nové Vsi, kde  si lidé mohou požádat o nové občanské průkazy a také vyzvednout potvrzení do doby, než budou finální doklady vystavené.

Bouřky s velkými kroupami a tornádem o rychlosti přes dvě stě kilometrů za hodinu zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko minulý týden ve čtvrtek večer a od té doby se lidé potýkají s následky. Kromě poničených domů, aut a stromů si bouře vyžádala šest obětí.

Vláda může do regionu poslat až tisíc vojáků

S likvidačními pracemi v obcích poničených tornádem a vichřicí v Jihomoravském a Ústeckém kraji může vypomoct až tisíc vojáků s potřebnou technikou. Na čtvrtečním zasedání to schválila vláda. Nařízení kabinetu platí do konce srpna. Dosud se armáda mohla zapojit pouze do záchranných prací, část ze zmíněné tisícovky vojáků se na nich podílí.

„Vláda schválila nařízení umožňující v případě požadavku ze strany kraje či integrovaného záchranného systému zintenzivnit nasazení armády při likvidaci následků tornáda a vichřice,“ uvedl na Twitteru ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Podle něj je na jihu Moravy už nyní nasazeno přes dvě stě vojáků. 

Benefiční koncert ČT vynesl dvanáct milionů

Benefiční Koncert pro Moravu, který ČT uspořádala na podporu zasažených obcí tornádem, vynesl skoro 12 milionů korun. Jde přitom pouze o součet za dárcovské SMS. Jedná se tak o rekordní částku, kterou se podařilo vybrat tímto způsobem. Lidé navíc mohou přispívat i nadále. 

„Například v sobotu připravujeme další koncert s Českou filharmonií a brněnskou filharmonií ve Valticích, který se jmenuje Koncert naděje,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.