Kdo brání svou zemi, musí zvítězit. V tom je spravedlnost, věří Perebyjnis

Bývalý velvyslanec Kyjeva v Česku Perebyjnis k roku války (zdroj: ČT24)

Dějiny ukazují, že Ukrajina se vždy dokázala ubránit. V rozhovoru s Michalem Kubalem to řekl náměstek ukrajinského ministra zahraničí a bývalý velvyslanec Kyjeva v Česku Jevhen Perebyjnis. Země za rok, co ji sužuje plnohodnotná ruská invaze, podle něj dokázala ujít cestu, kterou by mnohé státy nezvládly za desetiletí. Vnímá také velkou podporu, a to jak ze strany Ukrajinců, tak i ze zahraničí. To by se podle něj mělo soustředit zejména na protiruské sankce, ale také na další dodávky zbraní.

Perebyjnis už první večer po zahájení ruské invaze prohlásil, že Ukrajina vyhraje. „Řekl jsem, že vyhrajeme, protože bojujeme za vlastní zemi. Ukrajina není agresorem, Ukrajina nikdy na nikoho neútočila. Ale bráníme svou zemi. A spravedlnost je v tom, že ten, kdo brání svou zemi, musí zvítězit,“ věří.

Dějiny podle něj ukazují, že Ukrajinci vždy svou zemi dokázali ubránit. „S Rusy bojujeme už několik staletí. Snažili se nás zničit hladomorem, různými represemi i válkami, ale vždy jsme to ustáli, vždy Ukrajina zůstala,“ řekl s tím, že ani po loňském zahájení velké invaze neměl pochyby, že se Ukrajina ubrání i nyní.

Domnívá se, že Ukrajina je stále silnější. „Dokázali jsme projít cestu k jednotě Ukrajiny, k naší silnější armádě a také naši zahraničněpolitickou cestu. Cestu, kterou možná některé země nedokáží ujít za desetiletí,“ uvedl. Začít najednou bránit celou vlast podle něj nebylo vůbec snadné, a tak jistou dobu trvalo, než se armáda připravila na to, aby začala okupovaná území osvobozovat.

Podle Perebyjnise se kromě Ukrajiny stal silnějším také celý svět. „Myslím si, že je to hlavní výsledek tohoto roku,“ dodal.

Perebyjnis tvrdí, že Ukrajina věděla, že válka přijde. „Ale přiznám se, že jsem nevěřil, že to bude takový frontální útok na celou zemi, hlavně na hlavní město. Myslel jsem, že to bude spíš nějaká taková lokální operace na Donbasu. A domnívám se, že většina si to myslela stejně,“ uvedl. Podle něj se nicméně ukázalo, že Rusko nemá žádné zábrany. „Že se v jednadvacátém století najde stát, který otevře takovou plošnou válku – genocidu se záměrem zničit celý národ a celý stát,“ poznamenal.

„Sílí odhodlání překonat překážky“

Válka se ale neodehrává jen na frontové linii. Pociťují ji i běžní lidé. Únavu z ní a z toho, co za problémy přináší, ale prý Perebyjnis u Ukrajinců nevnímá. „Naopak sílí přesvědčení, že zvítězíme. A sílí odhodlání překonat jakékoliv překážky – i na úkor toho, že možná budeme nějakou dobu sedět bez elektřiny, bez vody a tak dále. Ale všichni chtějí, abychom zvítězili,“ řekl. Výzkumy podle něj ukazují, že Ukrajinci jsou připraveni vydržet i s problémy, jen aby jejich armáda zvítězila.

Podpora přichází nejen z domova, ale také ze zahraničí. Podle Perebyjnise je nyní pevnější než před rokem. „Někteří politici nám dávali dny, možná týdny. Nyní nikdo neříká, že Ukrajina musí přejít ke kompromisům, musí se vzdát svého území,“ podotkl.

Naopak podle něj podpora sílí v tom smyslu, že Ukrajina by měla vyhrát a Rusko prohrát. „Já si myslím, že je důležité, že svět nyní rozumí, že jediným východiskem z této války je vítězství Ukrajiny,“ zdůraznil.

Sankce v hlavní roli

Mezinárodní společenství by mělo udělat vše, aby Ukrajině pomohlo, míní Perebyjnis. „To znamená zbraně, to jsou sankce. Ale také musíme myslet na poválečnou obnovu Ukrajiny,“ vyjmenoval. Právě co nejtvrdší sankce proti Rusku nyní považuje za extrémně důležité. „A já vím, že Česko spolu s Polskem a pobaltskými zeměmi jsou státy, které prosazují co nejtvrdší sankce, za což moc děkujeme,“ vzkázal.

Právě Česká republika podle něj hraje v pomoci Ukrajině významnou roli. „Řekl bych, že země střední Evropy i Pobaltí teď hrají silnější roli než země západní Evropy. Jsou tahounem pomoci Ukrajině, jsou tahounem protiruských sankcí, protože lépe rozumí tomu, co je Rusko. Protože zažily ve své historii obdobné problémy,“ dodal.