Rusové oznámili klid zbraní, jejich děla však ostřelují Ukrajince dál

Dělostřelecká palba u východoukrajinského Bachmutu pokračuje z obou stran navzdory tomu, že od pátečního poledne moskevského času (10:00 SEČ) Rusko jednostranně vyhlásilo klid zbraní. Střílí se i na dalších místech. Ruská státní televize Rossija-1 předtím lživě tvrdila, že klid zbraní platí podle plánu podél celé frontové linie na Ukrajině.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (leden 2023)

  • 23:49

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. února. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:32

    Spojené státy připravují pro Ukrajinu balíček vojenské pomoci ve výši 2,2 miliardy dolarů, který by měl poprvé zahrnovat rakety s delším doletem a další munici a zbraně, řekli v úterý agentuře Reuters dva američtí představitelé, kteří byli o této záležitosti informováni.

  • 23:09

    Polsko nejedná o předání svých stíhacích letounů F-16 Ukrajině, napsal na Twitteru náměstek polského ministra obrany Wojciech Skurkiewicz. Kritici tvrdí, že neochota spojenců dodat Ukrajině stíhačky F-16 a rakety dlouhého doletu ATACMS zabrání Kyjevu zahájit velkou ofenzivu a osvobodit ukrajinské území.

Jednostranný 36hodinový klid zbraní po dobu pravoslavných Vánoc ve čtvrtek nařídil ruský vůdce Vladimir Putin. Platit má od pátečního poledne moskevského času (10:00 SEČ) do sobotní půlnoci (22:00 SEČ). Podle Kyjeva je projevem pokrytectví a skeptičtí jsou ohledně motivů ruského vládce i západní představitelé.

Novináři AFP na frontě uvedli, že u Bachmutu, v epicentru bojů na východní Ukrajině, zazněly po 10:00 SEČ výstřely na ukrajinské i ruské straně. Intenzita ostřelování ale podle nich byla menší než v předchozích dnech.

Poradce ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko kolem poledne SEČ na Telegramu napsal, že Rusové zasáhli obytnou budovu v Kramatorsku, který leží několik desítek kilometrů od Bachmutu. Předtím informoval o ruském ostřelování hasičské stanice v jihoukrajinském Chersonu, které podle ruskojazyčného serveru BBC nastalo brzy ráno. Na místě jsou podle Tymošenka mrtví a zranění.

Ukrajinské Vánoce ve stínu války (zdroj: ČT24)

Rusové zasáhli také rezidenční oblasti ve městě Kurachove v Doněcké oblasti. Při útocích na Kurachove byla podle něj mimo jiné zasažena nemocnice, kde v tu dobu bylo 21 lidí. Zranění utrpěl jeden zaměstnanec nemocnice, doplnil poradce Zelenského.

Ukrajinské ozbrojené síly podle ruské agentury TASS přesně na úvod jednostranného příměří ostřelovaly okupovaný východoukrajinský Doněck. O ukrajinském ostřelování obydlených oblastí podle agentury Interfax hovoří i ruské ministerstvo obrany, které lživě tvrdí, že ruští vojáci klid zbraní dodržují.

Kyjev: Příměří je zástěrka, Rusko chce zastavit náš postup

Ukrajinští představitelé včetně prezidenta Volodymyra Zelenského ve čtvrtek zpochybnili motivaci, která Rusko k prvnímu podobně plošnému klidu zbraní od začátku války vedla. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak ruský krok označil za pokrytecký a podle Zelenského chce Moskva využít Vánoce jako zástěrku, aby alespoň na chvíli zastavila ukrajinský postup na Donbasu.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v pátek na Telegramu Ukrajince varovala, že Rusové mohou plánovat o svátcích na okupovaných územích teroristické útoky. „Vyzývám občany k opatrnosti, a pokud je to možné, aby se vyhýbali místům s velkým počtem lidí,“ napsala vicepremiérka.