Ruský Memorial i přes zákaz funguje dál. Přeměnil se v dobrovolné sdružení

Události ČT24: Memorial pokračuje jako sdružení dobrovolníků (zdroj: ČT24)

Navzdory zákazu činnosti v Rusku pokračuje lidskoprávní organizace Memorial dál ve své práci. O její likvidaci rozhodly soudy loni v prosinci s tím, že podporuje extremismus a terorismus. Memorial vznikl na konci 80. let minulého století s cílem odhalovat zločiny komunismu v Sovětském svazu.

Nevládní organizace se po zákazu přeměnila v dobrovolné sdružení Centrum ochrany lidských práv Memorial. „Nemáme účet, nemůžeme uzavírat pracovní smlouvy a najímat spolupracovníky a právníky. Můžeme ale sbírat informace a můžeme o tom psát,“ popisuje spolupředseda Oleg Orlov, který stojí v čele Memorialu od letošního června.

Orlov patří k nejznámějším protiválečným aktivistům. Sám opakovaně protestoval proti vpádu na Ukrajinu na různých místech Moskvy včetně Rudého náměstí. Proti válce aktivně vystupuje dál. „Teď už to nedělám přes transparenty v ulicích, ale oficiálními prohlášeními o situaci na Ukrajině, o útocích na civilní objekty,“ dodává Orlov. 

V Memorialu dál působí i Jan Račinskij, který stál na konci 80. let u jeho zrodu. Pokračuje v odhalování komunistických zločinů. „Pořád chodím do archivu FSB. Daří se mi tam stále získávat nové dokumenty, teď hlavně seznamy zastřelených obětí stalinistických čistek.“

Nobelova cena je pro nás důležitá

Račinského i Orlova velmi povzbudilo, že spolu s lidskoprávními aktivisty na Ukrajině a v Bělorusku dostali minulý pátek Nobelovu cenu za mír. „Není to důležité jenom pro nás, ale i pro celou občanskou společnost tady v Rusku. Světové společenství uznává, že naše cíle jsou stejné jako pro lidi na celém světě. To je důležité,“ míní Račinskij. 

Ve stejný den, kdy Memorial dostal prestižní Nobelovu cenu, rozhodl ruský soud o zabavení jeho sídla v centru Moskvy. Podle soudců nefungující organizace žádnou budovu nepotřebuje. Právníci Memorialu se proti tomu odvolali.

Šéf české pobočky: Memorial zajímá jen část ruské společnosti

Předseda české pobočky Memorialu a projektu Gulag.cz Štěpán Černoušek připouští, že Memorial má v Rusku renomé pouze u menší části společnosti. „O Memorialu už možná většina ruské společnosti ani neví, ani to téma, které Memorial dlouhodobě sleduje, už většinu ruské společnosti příliš nezajímá,“ konstatoval publicista.

„Má samozřejmě obrovské renomé u demokraticky smýšlející části ruské společnosti, o které nevíme, jak je velká, protože průzkumům, které z Ruska přicházejí, se nedá věřit. Zřejmě nebude nadpoloviční, to určitě ne, ale nějakou část společnosti tito demokraticky smýšlející lidé určitě tvoří. Tam to renomé má obrovské, i u svobodných médií, takže smysl jeho práce stále má,“ dodal Černoušek.

Šéf české pobočky Memorialu Černoušek: Činnost Memorialu je velmi paralyzována (zdroj: ČT24)