Zelenskyj nařídil osvobodit pobřeží. Ukrajinští vojáci na jihu připravují protiofenzivu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil osvobození okupovaného pobřeží na jihu země. V rozhovoru pro The Sunday Times to řekl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, podle ministra mají obranné složky k dispozici asi milion mužů.

Ukrajinští vojáci v pondělí informovali o osvobození obce Ivanivka v Chersonské oblasti na jihu země. „Díky koordinované práci se vojákům 60. pěší brigády podařilo získat pod kontrolu další obec. V Ivanivce zbyly po ruských okupantech jen hrůzné vzpomínky a 'mrtvá' vojenská technika,“ uvedla agentura Ukrinform.

Podle prohlášení ministra obrany Reznikova se ukrajinská armáda bude v blízké budoucnosti snažit, aby podobných zpráv přibývalo. Chystá se totiž získat kontrolu nad dočasně okupovaným územím na jihu země. „Chápeme, že z politického hlediska je to pro naši zemi velmi potřebné. Prezident dal příkaz nejvyššímu vojenskému veliteli, aby vypracoval plány,“ řekl Reznikov v rozhovoru pro The Sunday Times.

Události: Těžké boje na východě Ukrajiny pokračují (zdroj: ČT24)

Na znovudobytí „okupované pobřežní oblasti, které jsou životně důležité pro ekonomiku země“, se shromažďují vojáci. Ministr uvedl, že ukrajinské bezpečnostní složky tvoří asi milion obránců a alespoň část z nich je vybavená západní technikou. Ukrajinská armáda se podle ministra stala svého druhu cvičištěm, kde se zkouší nové typy zbraní a inovativních řešení.

Civilisté se mají evakuovat, aby se nestali lidskými štíty

V souvislosti s chystanou jižní protiofenzivou už dříve ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vyzvala civilisty v okupované Chersonské a také Záporožské oblasti, aby se evakuovali. „Vím jistě, že by tam neměly zůstávat ženy a děti a že by se neměly stát lidskými štíty,“ uvedla Vereščuková v televizním projevu. Nenaznačila však, kdy by ukrajinská protiofenziva měla začít.

V současnosti ale Ukrajina stále především odráží útoky v Donbasu. Generální štáb upozornil, že se Rusové snaží postoupit ve směru na Slovjansk, Krasnodarsk a Bachmut. Časté jsou i útoky letadel a vrtulníků. Také britské ministerstvo obrany v pondělí ve své pravidelné ranní analýze konstatovalo, že ukrajinské ozbrojené složky zatím pokračovaly v lokálním tlaku na obrannou linii ruských invazních sil na severovýchodě Chersonské oblasti, aniž by pravděpodobně dosáhly územních zisků.

Podle Britů se ruské síly vyčerpávají

Ruský poslanec zastupující anektovaný ukrajinský poloostrov Krym Michail Šeremet podle agentury RIA Novosti označil Zelenského snahu dobýt zpět jihoukrajinské regiony za „politickou agónii“ kyjevské vlády, která podle něj nebude mít dlouhého trvání. „Nemají žádnou šanci dobýt území osvobozená naší armádou,“ prohlásil Šeremet, přičemž použil termín „osvobození“, jímž Moskva označuje svou okupaci ukrajinských území. „Nemají sílu, schopnosti, prostředky ani bojového ducha,“ myslí si poslanec.

Podle britské rozvědky však bojový duch schází spíš ruským vojákům. V ranní zprávě upozornila na video natočené manželkami ruských vojáků z oblasti u Bajkalského jezera, které v něm apelovaly na lokální politické vedení, aby stáhlo jejich muže z bojů na Ukrajině. Podle jedné z nich jsou vojáci jedné z ruských tankových brigád „psychicky i fyzicky vyčerpaní“.

„Nedostatek plánovaných přestávek v intenzivních bojových podmínkách je s velkou pravděpodobností jedním z nejškodlivějších z mnoha personálních problémů, které se ruské ministerstvo obrany snaží odstranit v rámci nasazených sil,“ uvedlo britské ministerstvo obrany.

Strategické území

Odhodlanost ruských jednotek by měla zkusit právě ukrajinská protiofenziva. Kam konkrétně budou Ukrajinci své síly soustředit, však Reznikov neuvedl. Zelenskyj mluvil o „okupovaných pobřežních oblastí“ bez bližší specifikace.

Rusové v současnosti ovládají řadu měst na jihu napadené země. Největší bitva se strhla o přístavní město Mariupol, kterého se ruské jednotky zmocnily po tvrdých bojích o železárnu Azovstal 20. května. Už od konce února ale ruské síly ovládají také Melitopol, kde před válkou žilo 150 tisíc obyvatel, a od začátku března i původně třísettisícový Cherson, který zaujímá strategickou polohu mezi separatistickým územím a Oděsou. V Chersonu se okupační síly chystají uspořádat referendum o připojení k Rusku.

Jižní Ukrajina je strategickou oblastí. Často je skloňován její ekonomický význam, z ukrajinských přístavů před válkou odplouvaly lodě naložené obilím, které zásobovaly značnou část světa. Ruská blokáda přístavů ale Kyjevu export neumožňuje, čímž ohrožuje potravinovou stabilitu celého světa. Podle řady médií okupanti zásoby ze sil kradou, převážejí je na Krym, kde je nakládají na lodě. Mezi zeměmi, které ukradené obilniny nakupují, má být například Sýrie nebo Turecko.

Zatímco území připravované protiofenzivy zůstávají neurčitá, dlouhodobé plány Kyjeva hovoří jasně. Prezident Zelenskyj na konci června řekl, že Ukrajina získá zpět všechna města, která na jejím území zabrali Rusové. Kromě jižních metropolí má jít také o Doněck a Luhansk na východě země, kde se v posledních týdnech vedou ty nejtěžší boje.