Armády NATO jsou dost silné na odstrašení Ruska, říká generál Šedivý

Horizont ČT24: Armádní generál ve výslužbě Jiří Šedivý o armádách NATO (zdroj: ČT24)

Armády členských států NATO mají dostatečnou sílu na odstrašení Ruska pro případ pokusu napadení nějakého z členů. Podle armádního generála ve výslužbě a vedoucího katedry bezpečnostních studií na CEVRO Institutu Jiřího Šedivého jsou armády dobře vybaveny a svým potenciálem daleko převyšují ruské schopnosti. Na Ukrajinu podle něj teď budou alianční země dodávat spíše modernější techniku, protože zásoby starších kusů již byly vyčerpány.

„Drtivá většina našich armád je profesionální, což znamená, že jsou relativně malé, ale jsou velmi dobře vybavené a mají velmi dobrou úroveň výcviku. To je zcela bezesporu určitá výhoda, a právě proto, že jsou menší, tak jsou menší i zásoby techniky,“ vysvětluje Šedivý.

V případě Německa a Bundeswehru jde podle něj o paradox, protože Německo jako nejbohatší stát v posledních letech zanedbávalo financování obrany, což je důvodem, proč Berlín deklaruje, že má málo techniky, kterou může Ukrajině poskytnout.

V prvopočátku války spojenci podle Šedivého na Ukrajinu posílali techniku, která byla připravena k okamžitému boji – i díky tomu, že ji Ukrajinci byli schopni obsluhovat. „Šlo většinou o starší techniku z výbavy bývalé Varšavské smlouvy, kterou zejména středoevropské a východoevropské státy měly. USA, Velká Británie a Francie v současné době poskytují techniku, která je moderní, je velmi dobře vybavená a je na špičkové úrovni,“ popisuje generál.

„Samozřejmě to vyžaduje, aby Ukrajinci věnovali určitě období výcviku, což může trvat někdy týdny, někdy měsíce. Ale je to případ od případu,“ doplnil Šedivý s tím, že starší techniku Západ přestává posílat i proto, že zkrátka dochází její zásoby.

Musíme být opatrní, míní Šedivý

Pokud by podle generála Ukrajina dostávala strategické zbraně, například rakety středního doletu, byla by to otázka eskalace celého konfliktu. „To by byl velký problém, to samé se týká i ničivosti některých druhů techniky. I tohle musí být velmi pečlivě zvažováno, aby se Rusku nedala záminka také používat více smrtící nebo více účinné zbraně, což se může nakonec převrátit do konfliktu mnohem širšího charakteru. NATO musí postupovat velmi opatrně, protože nesmíme dopustit, aby konflikt přerostl i za hranice Ukrajiny,“ upozorňuje. 

Podle Šedivého rychlé dozbrojování armád nejspíše narazí na schopnosti jednotlivých zbrojních průmyslů. „Každý zbrojní průmysl, ať už jednotlivého státu, nebo případně skupiny, ve kterých jsou tyto průmysly propojené, má určité limity, a s nimi se musí počítat. I česká armáda si musí pospíšit, protože se může stát, že bude vyráběná technika přednostně pro státy, které si o to zažádaly dříve,“ vysvětluje.

Koordinovat dodávky zbraní v rámci Aliance budou muset i jednotlivé státy mezi sebou, doplňuje generál Šedivý s tím, že pokud by se předháněly v doplňování arzenálů, mohla by cena za techniku přesáhnout její skutečnou hodnotu.