Fiala ocenil spolupráci se Zemanem i přes neshody

Brífink premiéra Fialy po poslední schůzce s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Miloš Zeman s Petrem Fialou (ODS) spolu naposledy pracovně povečeřeli jako prezident s premiérem. Bilancovali spolupráci, která nebyla vždy nekonfliktní.

Večeře trvala déle než obvykle, informoval Fiala. Prezident podle něj bilancoval celou svou kariéru a setkání mělo osobní rozměr.

Je přesvědčen, že se i přes rozdílné názory podařilo naplnit závazek spolupracovat. „Prezident vetoval pouze tři zákony za dobu působení naší vlády,“ vypíchl Fiala. Je spokojen s jednotností hlasu Česka navenek, což ve světě pomohlo posílit jeho pozici.

Spory o ministry

Potkávali se takto každý měsíc, víc než rok. Během prvního oficiálního setkání, kdy Zeman Fialu jmenoval, oba politiky dělila průhledná stěna bránící přenosu koronaviru.

Přesto, že se scházeli pravidelně, ne vždy našli společnou řeč. Shodli se třeba na beztrestnosti pro Čechy, kteří odjíždějí bojovat na Ukrajinu. Zeman ale kritizoval některé kandidáty na ministry, nechtěl jmenovat třeba šéfa resortu zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Po spekulacích o kompetenční žalobě to však udělal.

Události: Vztah Petra Fialy a Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Dalším pro Zemana problematickým návrhem je Petr Hladík na ministerstvo životního prostředí. Za jeden z hlavních důvodů pro nejmenování považoval, že policie v souvislosti s kauzou kolem přidělování městských bytů v Brně prohledala Hladíkovi kancelář a zabavila počítač, nebyl však obviněn. Hladík je tak v úřadu od ledna náměstkem.

„Premiér navrhuje ministra, opakuji navrhuje. Slovo návrh má v češtině zcela jasný význam, je to něco, co můžete přijmout, nebo odmítnout,“ vylíčil v rozhlasovém rozhovoru prezident svou interpretaci ústavy.