Volit bude možné i s chřipkou nebo covidem. Stačí zažádat o přenosnou schránku nebo přijet autem

Přenosné volební schránky i tzv. drive-in stanoviště budou opět k dispozici pro všechny, kteří budou v době lednových prezidentských voleb nemocní. A to jak chřipkou nebo běžnými respiračními virózami, tak covidem-19. Pouze pro lidi v izolaci kvůli covidu-19 je určené hlasování z auta. Zažádat na krajském úřadě ale do 12. ledna mohou i o mobilní volební urnu. Totéž mohou udělat i ostatní nemocní, jejich hlasování z domova ale zařizuje obecní úřad. To se týká i lidí, kteří nejsou schopni do volební místnosti sami dojít. Objednat přenosnou schránku mohou ještě v den voleb.

Podobně jako v době nejsilnější covidové pandemie budou i u prezidentských voleb letos v lednu pro lidi s pozitivním covidovým testem připravená tzv. drive-in volební stanoviště, kde bude možné hlasovat z auta. „Takzvané drive-iny jsou určené čistě jenom pro lidi, kterým byla kvůli covidu nařízena izolace,“ vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Stanoviště pro volbu z auta musí mít každý okres alespoň jedno. V Praze jich bude pět, což je pro ni minimální počet. „V případě potřeby lze počet drive-in stanovišť navýšit, nicméně vzhledem ke zkušenostem z předchozích voleb a k aktuálnímu počtu covid pozitivních osob k takovému kroku není důvod,“ říká mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Informace o umístění volebních stanovišť pro auta zveřejnily krajské úřady a pražský magistrát na svých webových stránkách. „Při hlasování je nutno mít občanský průkaz (případně cestovní pas), voličský průkaz (pokud byl vydán) a doklad o nařízené izolaci nebo karanténě,“ uvádí ministerstvo vnitra. Dokladem o izolaci se myslí rozhodnutí krajské hygienické stanice, potvrzení od lékaře, vytisknuté nebo elektronické potvrzení o pozitivním výsledku testu na covid-19, nebo čestné prohlášení podepsané na místě před komisí.

  • 1. kolo voleb
    11. ledna, 8–17 hodin
    2. kolo voleb
    25. ledna, 8–17 hodin

V případě, že se volič nachází v nemocnici, domově pro seniory nebo jiném pobytovém zařízení, které hygienická stanice uzavře kvůli covidu-19 kompletně celé do izolace, ani tak možnost vybírat nového prezidenta neztrácí. Hygienická stanice totiž uzavření zařízení nahlásí kraji a ten automaticky vyšle mobilní komisi přímo na místo.

„Takto je možno komisi s přenosnou hlasovací schránkou do uzavřeného pobytového zařízení vyslat nejpozději v pátek 13. ledna do 10 hodin. Tedy pokud krajská hygienická stanice krajskému úřadu do tohoto termínu uzavření domova nahlásí, budou moci klienti tohoto domova odvolit,“ říká mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

  • 12. ledna, 8–22 hodin
    13. ledna, 8–18 hodin
    Konkrétní čas upřesní vedení zařízení.
    Uzavření je nutné nahlásit do 13. ledna 10 hodin.

Komisaři přijdou s volební urnou domů

Lidé, kteří jsou v izolaci kvůli nákaze covidem-19, mohou využít i možnost hlasování do zvláštní přenosné schránky. To znamená, že volební komise přijede s urnou k voliči domů. O tuto možnost je ale nutné zažádat telefonicky předem, a to nejpozději do čtvrtka 12. ledna do 20 hodin na krajském úřadě. Kam zavolat, píšou jednotlivé krajské úřady nebo pražský magistrát na svých webových stránkách. Komise budou voliče obcházet ve standardních časech voleb, tedy v pátek 13. ledna od 8 do 22 hodin a v sobotu 14. ledna od 8 do 14 hodin. Při využití tohoto způsobu volby se musí volič prokázat stejnými doklady jako při volbě z auta na tzv. drive-in stanovišti.

Přímo doma pak mohou volit i lidé, kteří momentálně trpí běžnými respiračními virózami, chřipkou nebo jinou nemocí, která jim brání v tom, aby osobně přišli do volební místnosti. To se týká i starších lidí, kteří mohou mít problém s pohybem, nebo pacientů, kteří jsou imobilní. I oni si mohou zažádat o přenosnou volební schránku, systém jejího objednání je ale jiný než u pacientů s covidem.

O běžnou přenosnou volební schránku mohou lidé zažádat před termínem voleb na obecním úřadě. Přímo během voleb pak mohou kontaktovat i volební komisi, a to buď přes telefon, nebo osobně ve volební místnosti. „Může přijít a zažádat o ni rodinný příslušník nebo klidně i soused. Nejpozději ale tak, aby tam komisaři stihli dojet a vrátit se ještě do hodiny ukončení,“ vysvětluje Kateřina Veličková z radnice v Železném Brodě. V takových případech komisaři nemusí dodržovat žádná specifická hygienická opatření a například to, jestli si s sebou vezmou roušku, záleží pouze na nich.

Běžnou přenosnou urnu mohou využít i ti, kteří se do volební místnosti svépomocí nedostanou. „Často nám volají rodinní příslušníci, že například jejich maminka se nezvedne z postele. Nebo že jejich tatínek sice chodí, ale nevyjde schody,“ popisuje mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. V takových případech volební komise žádné potvrzení o jejich zdravotním stavu nevyžaduje. „Na důvod se ptáme hned při hovoru. Ani jednou se nám ještě nestalo, že by byla tato možnost zneužita,“ říká Svatošová. Podle mluvčí tuto možnost využívají i voliči z pečovatelských domů nebo nemocnic.

Občanský průkaz se kontroluje bez roušky

Vzhledem k současnému velkému počtu respiračních onemocnění se dá očekávat, že do volebních místností přijdou lidé s mírným průběhem viróz. Pokud někdo z nich bude volit s rouškou nebo respirátorem, bude je muset při kontrole občanského průkazu sundat. „Ministerstvo žádné aktuální opatření nebo nařízení nevydalo, platí tak stále to, že volič, aby mohl odevzdat svůj hlas, musí se identifikovat pomocí průkazu i kontroly tváře,“ říká mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová. To se mimo jiné všichni komisaři dozvěděli i na povinných školeních. „Kdyby toho člověka v komisi nepoznali, roušku si na chvilku stáhne,“ potvrzuje starosta Ostrova na Karlovarsku David Hanakovič (ANO).

První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna, případné druhé kolo pak o dva týdny později. Možnost volit z auta na speciálních stanovištích budou letos zajišťovat hasiči. Při posledních sněmovních volbách tímto způsobem hlasovalo šestnáct set voličů, do přenosné volební schránky odevzdalo hlas dalších zhruba dvanáct set lidí.