Končí vysílání multiplexu 1 v DVB-T z vysílačů Ještěd a Sušice-Svatobor

Pokračuje vypínání DVB-T (zdroj: ČT24)

Přechod pozemního terestrického vysílání televizních programů na nový standard DVB-T2 se dotýká dalších oblastí. Vysílání České televize v DVB-T končí ve středu 26. února z vysílačů Ještěd a Sušice-Svatobor a souvisejících dokrývačů. Týká se to tedy hlavně oblasti Libereckého a Plzeňského kraje. V pondělí 2. března pak skončí vysílání multiplexu 2 s některými komerčními stanicemi ve standardu DVB-T z vysílačů Krašov a Vraní vrch.

Na DVB-T2 přechází regiony postupně. Vypnutí starého vysílání České televize na kanálu 43 z vysílače Ještěd nastane minutu před půlnocí 26. února. Diváci, kteří už teď přijímají vysílání ČT v novém standardu DVB-T2 na kanálu 26, přelaďovat nemusí, finální síť zůstává stejná.

Vysílání hlavních komerčních televizních stanic skupin Nova, Prima a Barrandov v současném standardu bude v regionu pokračovat do 30. března. Ostatní komerční stanice budou vypnuty 26. dubna, uvedla za České Radiokomunikace Petra Miterová. 

Na severu Čech už v minulých týdnech došlo k vypnutí jiných vysílačů, podobně v případě Plzeňského kraje, kde Krašov a Vraní vrch vypnuly v DVB-T multiplex 1 začátkem února. Nyní se v regionu přidává vysílač Sušice-Svatobor, kde 26. února přestane vysílat multiplex s českotelevizními programy. Tady budou komerční stanice v DVB-T končit na přelomu března a dubna.

Náměstek libereckého hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD) uvedl, že na pořízení set-top boxů nebo případně nových televizí s příjmem signálu DVB-T2 pro domovy důchodců či domovy pro postižené chtějí požádat o dotaci ministerstvo průmyslu a obchodu, které na to vypsalo dotační titul. „Než peníze na přechod na nové televizní vysílání přijdou, zajistí si naše organizace příjem DVB-T2 z vlastních prostředků,“ dodal.

Vysílání v DVB-T2 je státem garantováno nejméně do roku 2030

Poslední DVB-T vysílače budou vypnuty do konce června 2020, kdy bude televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G. Jde o celoevropský proces. Týká se to ovšem jenom těch, kteří televizní obsah přijímají přes anténu. Kdo používá kabelovou, satelitní nebo internetovou televizi, by neměl nic řešit.

Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99 procent domácností v Česku a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou. Tento způsob sledování televize využívá v Česku téměř 60 procent domácností. Kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030.

Kvůli novému standardu DVB-T2 musí mít lidé televizor, který formát podporuje, nebo si musí pořídit například set-top box, pokud chtějí pozemní signál dál přijímat.

Těm, kteří mají k přeladění dotazy, nabízí Česká televize informační servis na svých webových stránkách www.digict.cz nebo na telefonním čísle 2 6113 6113.

  • Pro příjem DVB-T2 je zapotřebí televizor s příslušným tunerem pro signál DVB-T2 nebo alespoň set-top box, který nový signál dovede pro starší televizi zpracovat. Seznam kompatibilních televizorů a set-top boxů je na stránkách Českých Radiokomunikací.
  • Pokud je k příjmu pozemního vysílání využívána společná televizní anténa (STA), je také nutná její úprava. Společná anténa (na rozdíl od individuálních, kde většinou není třeba nic dělat) totiž využívá takzvané kanálové vložky, jejichž prostřednictvím se do kabelových rozvodů v bytovém domě dostává signál jednotlivých televizních sítí. S přechodem na DVB-T2 je nutné přeladit nebo vyměnit kanálové vložky. Jde o profesionální zásah, který musí provést servisní společnost zaměřená na úpravy antén.