Hospitalizovaných s covidem ubývá. V neděli bylo v nemocnicích nejméně pacientů za dva měsíce

V neděli přibylo v Česku 2275 potvrzených případů covidu-19. Bylo to o 472 méně než ve stejný den před týdnem a zároveň nejméně za jediný den od 2. ledna. Ubylo také podezření na opakovanou infekci. Bylo jich 370, zatímco o týden dřív 431. V mezitýdenním srovnání však výrazně klesl počet provedených testů. Pacientů, u kterých byl covid prokázaný, bylo k neděli v českých nemocnicích 1794, nejnižší počet za posledních osm týdnů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Za celý minulý týden testy potvrdily 54 tisíc nových případů a přibližně 9900 reinfekcí. O týden dřív to bylo 53 700 nově odhalených nákaz a přes 10 tisíc reinfekcí. Ve čtyřech dnech minulého týdne počet nových případů v mezitýdenním srovnání stoupl, ve třech naopak klesl.

O zpomalování šíření nákazy svědčí vývoj reprodukčního čísla, které udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Aktuálně je to dle výpočtu ČTK 0,99, zatímco v předchozích sedmi dnech reprodukční číslo šestkrát vystoupalo nad zlomovou hodnotu 1,0 a v jednom případě bylo rovno jedné.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel připadá v Česku 505 nových případů za posledních sedm dní, o čtyři případy méně než v sobotu. Nejvyšší týdenní incidenci vykazuje Plzeňský kraj a Praha, kde připadá 621, respektive 590 případů na 100 tisíc obyvatel. Naopak nejlépe ze srovnání vychází Karlovarský kraj s 363 případy v přepočtu na 100 tisíc lidí.

Hospitalizovaných ubývá

Počet lidí s prokázaným covidem, kteří potřebují nemocniční péči, v neděli klesl na 1794, z toho 107 pacientů bylo v těžkém stavu. Oproti předchozímu týdnu to představovalo pokles o 374 hospitalizací. Méně pacientů s covidem bylo v nemocnicích naposledy 23. ledna.

Nadále klesají ale také počty provedených testů na covid. V neděli laboratoře podle průběžných výsledků vyhodnotily 9400 vzorků, zhruba o čtvrtinu méně než o týden dřív.

Za dobu trvání epidemie od března 2020 se v zemi prokazatelně nakazilo téměř 3,74 milionu lidí, zemřelo 39 374 z nich. V posledním týdnu přibylo do statistik v průměru 21 případů úmrtí za den.

Konec covidových omezení v pražské MHD

K plnému provozu se od pondělí vrací městská hromadná doprava v Praze. Od počátku roku byl rozsah dopravy omezen, organizátor provozu to zdůvodňoval koronavirem. Zkracují se intervaly – v metru o 30 až 40 sekund, v povrchové MHD většinou o jednu až dvě minuty. S omezením ještě budou jezdit linky 100 a AE, které obsluhují Letiště Václava Havla. Organizace ROPID, která objednává veřejnou dopravu ve městě, to zdůvodňuje úbytkem turistů způsobeným covidem.

Zároveň funguje po mnohaměsíční pauze i poptávkové otevírání dveří v tramvajích a autobusech. Součástí protipandemických opatření bylo i to, že na zastávkách otevírali řidiči dveře sami. Nově si je opět budou otevírat cestující tlačítkem.

Situace jinde ve světě

V Česku bylo v neděli nejméně pozitivních testů z celého týdne a ubylo jich i ve srovnání s předchozí nedělí. V jiných zemích však epidemie v lepším případě stagnuje, někde i sílí. V Německu přibylo 92 314 nakažených, což je oproti minulému týdnu zlepšení v řádu desítek. Přesto se ve srovnání s předchozím dnem zvýšila sedmidenní incidence, dosáhla 1714 nových případů na sto tisíc obyvatel.

V některých spolkových zemích zůstává incidence nad dvěma tisíci nakažených na sto tisíc obyvatel na sedm dní. Relativně nejvíce rozšířený je covid-19 v Meklenbursku-Předním Pomořansku, za týden tam přibylo 2463 případů na sto tisíc obyvatel.

Srovnatelný s Německem byl nedělní přírůstek počtu nakažených i ve Francii, kde se potvrdila nákaza 81 283 obyvatel. O týden dříve jich bylo 60 tisíc. V Itálii  poslední neděli potvrdily testy 60 415 nových případů oproti více než 48 tisícům z konce předchozího týdne.

Číně se situace liší v různých provinciích. V Šanghaji přibylo za poslední den dosud nejvíce nakažených – 758. V souvislosti s šířením epidemie opět poněkud utichá veřejný život, například se zavírá Disneyho zábavní park. Hongkongská správkyně Carrie Lamová naopak ohlásila zmírnění restrikcí.

Od dubna se otevřou školy, skončí zákaz letů do devíti zemí a zmírní požadavky na karanténu po příjezdu. „Zákaz letů již není potřebný a vhodný. Způsobilo by to velké nepříjemnosti lidem z Hong Kongu, kteří uvázli v těchto devíti zemích, kdyby zákaz trval,“ řekla Lamová.

Ve Velké Británii, respektive Anglii, začali lidé z vybraných rizikových skupin dostávat již druhou posilující dávku vakcíny proti covidu-19. Nárok na ni mají všichni lidé nad 75 let, obyvatelé domovů pro seniory a také všichni lidé nad 12 let s poruchami imunity. Čtvrtou dávkou se očkuje již v celé Velké Británii, ve Skotsku a Walesu se podle BBC začala podávat již dříve.

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid nevyloučil, že na podzim dostanou čtvrtou dávku také ostatní lidé starší 50 let.

Naproti tomu v Indii teprve vrcholí diskuse o použití první posilující dávky. Zatím jsou k dispozici jen lidem nad 60 let a zdravotníkům, kterým nákaza hrozí nejvíce, upozornila agentura Reuters. V zemi ale nyní epidemie slábne. Za poslední den jich přibylo 1549, což je v miliardovém státě, kde bylo koncem ledna přes 300 tisíc nakažených denně, poměrně málo.

Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) překonal již celosvětový počet případů covidu-19 hranici 470 milionů. Prvenství v absolutním počtu infikovaných drží od předloňského března Spojené státy, kde celkový počet nakažených podle JHU činí 79,9 milionu. Druhá je Indie (přes 43 milionů) a třetí Brazílie (29,6 milionu). V Evropě se nejvíce nakažených v absolutních číslech prokázalo ve Francii (24,2 milionu). Tempo růstu počtu nových případů se zrychluje, deset milionů nakažených přibylo za pět dní, předtím přibývalo za šest až sedm dní.