V pátek testy zachytily na 30 tisíc nakažených. Vlna potrvá přes měsíc, předvídá Prymula

Laboratoře v Česku odhalily v pátek 26 597 nových případů nemoci covid-19, to je dvakrát víc než před týdnem. Dalších 3076 lidí se nakazilo koronavirem opakovaně. Odběrová místa provedla skoro 143 tisíc testů, zhruba o 42 tisíc víc než před týdnem. Celostátní týdenní incidence se dostala na rekordní hodnotu 1353 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel. „Je možno predikovat, že s námi epidemie bude zhruba jeden a půl měsíce,“ domnívá se epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Epidemie v posledních dnech skokově roste v důsledku šíření nakažlivější varianty omikron. I přes vysoké počty nakažených v tomto týdnu pacientů s covidem v nemocnicích zatím dál ubývá. Před víkendem jich bylo 1566, zatímco minulý pátek 1844. V těžkém stavu je podle posledních údajů 214 nakažených, v mezitýdenním srovnání o třetinu méně.

V příštích týdnech se ale tento trend zřejmě změní a hospitalizovaných včetně těch na jednotkách intenzivní péče bude přibývat. Podle odborníků se nynější vysoké záchyty pozitivních mohou v nemocnicích projevit s odstupem zhruba dvou týdnů. Omikron je proti variantě delta sice nakažlivější, ale průběh onemocnění bývá podle studií lehčí.

Omikron také podle odborníků mnohem pravděpodobněji proráží postinfekční imunitu. Kvůli tomu narůstá počet opakovaných nákaz. Ministerstvo je eviduje odděleně od nových nákaz, v pátek mělo opakované pozitivní testy 3076 lidí, celkově bylo takových případů 55 175.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku března 2020 laboratoře odhalily přes 2,7 milionu případů nákazy. S prokázaným koronavirem dosud zemřelo 37 021 lidí. Úmrtí na rozdíl od nakažených nyní nepřibývá, v tomto týdnu je zemřelých denně většinou mezi dvaceti a třiceti, na přelomu roku se počty obětí pohybovaly ve vyšších desítkách.

Nejvíc se covid šíří pořád v Praze

Incidenční číslo, tedy počet nových případů covidu-19 za posledních sedm dní na každých 100 tisíc obyvatel, roste od začátku roku. K sobotě stouplo na 1353, tak vysoko za celou dobu epidemie dosud nebylo. Předchozí maximum z loňského 25. listopadu činilo 1234. Nárůst zaznamenávají v posledních dnech všechny kraje. Nejhorší situace je nadále v Praze, incidence tam znovu stoupla na 2364. Nejméně potvrzených nových nákaz za sedm dnů na 100 tisíc obyvatel zůstává na Vysočině s číslem 817.

O zrychlování epidemie svědčí i takzvané reprodukční číslo ukazující, kolik jeden pozitivně testovaný člověk nakazí v průměru dalších lidí. K sobotě činí 1,99. Na začátku tohoto týdne mělo hodnotu 1,54 a minulý víkend zhruba 1,3. Čím víc je číslo nad jedničkou, tím se nákaza v populaci šíří rychleji.

Tento týden byl co do počtu potvrzených nákaz rekordní. V úterý přibylo 28 493 případů, zatím nejvíc od vypuknutí epidemie v Česku. Každý pracovní den počet infekcí přesáhl 20 tisíc, v průměru činil přes 25 tisíc. Ve skutečnosti je podle odborníků nakažených v populaci podle odhadů dvakrát až třikrát víc, než zachytí testy.

Laboratoře v posledních dnech provádějí stále více testů, mimo jiné kvůli zavedení povinného testování zaměstnanců a živnostníků dvakrát týdně. Část firem se totiž rozhodla testovat své zaměstnance antigenními testy, které provádějí zdravotníci. Jejich výsledky se na rozdíl od samotestů projeví v denní statistice. Více lidí chodí také na PCR testy, jeho negativním výsledkem mohou totiž ti s pozitivním antigenním samotestem ukončit pětidenní karanténu dřív.

Uplynulý den laboratoře provedly 25 606 antigenních a 117 059 testů. Oproti minulému pátku, kdy se ještě ve firmách testovat nemuselo, bylo nyní antigenních asi o 7200 víc a PCR testů o 36 400 víc. Pozitivita testů zůstává vysoká.

Těžkým průběhům covidu brání očkování. Politici a odborníci zdůrazňují význam posilující dávky, registrace na ni po víkendu začne i pro zájemce od 12 do 18 let. V pátek dostalo vakcínu proti covidu 58 669 lidí, z nich si zhruba 52 700 přišlo pro posilující dávku, jejich počet tak přesáhl 3,5 milionu. Před týdnem vykázali zdravotníci přes 92 500 podaných dávek. Dokončené očkování má v zemi víc než 6,75 milionu lidí, celkově se za víc než rok očkování v ČR aplikovalo přes 16,7 milionu dávek.

V několika městech se v sobotu znovu konaly demonstrace odpůrců protiepidemických opatření. Obešly se bez incidentů a zúčastnily se jich řádově stovky lidí. Poté, co vláda tento týden rozhodla o zrušení chystaného povinného očkování proti covidu pro lidi nad 60 let a některé klíčové profese, bylo hlavním požadavkem protestů zrušení rozdělování občanů na základě očkování.

Omikron bude padat na konci února, říká Prymula

„Můžeme v příštím týdnu očekávat opravdu rapidní nárůsty do mnoha desítek tisíc,“ předpokládá epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Maximální kapacita testování formou PCR je podle něj na 200 tisících testů za den. „Testy by měly zachytit variantu omikron, ale ty antigenní nejsou všechny dostatečně kvalitní, může se stát, že tam jsou falešné výsledky,“ vysvětluje Prymula. PCR testy se ale příliš často nepletou.

Snižování zaplnění nemocnic je dle Prymuly pozitivní, varuje ale, že dopad šíření varianty omikron je se zpožděním, takže se teprve projeví v příštím týdnu. Pomáhá také očkování dětí. „Má význam aplikace třetí dávky, když je odstup více než pět měsíců. Po třetí dávce je nepoměrně větší účinnost očkování,“ vyzdvihuje Prymula.

„Vidíme, že v některých zemích se již omikronová křivka obrací dolů, zatím nevidíme pokles ve Francii, stabilizace nastala ve Spojených státech. Je možno predikovat, že s námi epidemie bude zhruba jeden a půl měsíce,“ domnívá se Prymula. Novou mutaci neočekává, ale ani nevylučuje. Obává se v takovém případě spíše závažnosti onemocnění, protože v rychlosti šíření již omikron příliš překonat nelze.

Epidemiolog Roman Prymula o šíření varianty omikron (zdroj: ČT24)