Djokovič odletěl z Austrálie, prohrál soud o zrušené vízum

Události ČT: Djokovič definitivně prohrál soud o vízum (zdroj: ČT24)

První tenista světa Novak Djokovič odletěl po prohraném soudu o zrušené vízum z Melbourne. Informoval o tom australský ministr pro imigraci Alex Hawke. Djokovič tak nebude obhajovat titul na Australian Open, které začne v pondělí. Srbský tenista už dříve uvedl, že ho rozsudek zklamal, ale že ho respektuje. Tři soudci federálního soudu v Melbourne rozhodli v jeho neprospěch jednomyslně. Djokovičovi nyní hrozí tříletý zákaz vstupu do země.

Djokovič je odpůrcem vakcinace proti koronaviru a australské vízum dostal na základě výjimky z povinného očkování po prodělaném koronaviru. Jeho žádost posoudily komise státu Victoria a australského tenisového svazu, ale vládní nařízení se liší.

Po příletu mu vízum odebraly úřady na letišti. Soud mu ho kvůli procesnímu pochybení úředníků vrátil, ale v pátek mu vízum opět zrušil ministr pro imigraci Alex Hawke, který to vysvětlil veřejným zájmem. 

Hlavní soudce James Allsop uvedl, že rozhodnutí se týkalo toho, zda bylo ministrovo rozhodnutí o odebrání víza iracionální, nebo právně nepřiměřené. „Není součástí funkce soudu rozhodovat o opodstatněnosti, nebo moudrosti rozhodnutí,“ řekl Allsop s tím, že šlo o přezkoukání, zda byl ministrův krok v souladu se zákonem, či nikoli. Soud své rozhodnutí zatím písemně nezdůvodnil, to učiní v nadcházejících dnech.

Djokovič je zklámán, ale verdikt respektuje

Djokovič v prohlášení uvedl, že potřebuje čas na odpočinek, aby se z posledních týdnů vzpamatoval. K případu se vyjádřil jen krátce.

„Jsem nesmírně zklamán, že soud zamítl moji žádost o přehodnocení rozhodnutí ministra pro imigraci o zrušení mého víza, což znamená, že nemůžu zůstat v Austrálii a zúčastnit se Australian Open. Rozhodnutí soudu respektuji a budu spolupracovat s úřady při svém odjezdu ze země,“ uvedl čtyřiatřicetiletý hráč, který chtěl v Melbourne usilovat o rekordní 21. grandslamový titul.

„Bylo mi nepříjemné, že pozornost byla v posledních týdnech upřena na mě, a doufám, že teď se všichni soustředí na tenis a můj milovaný turnaj,“ řekl devítinásobný vítěz Australian Open. „Přeju všem hráčům, pořadatelům, dobrovolníkům i fanouškům vše nejlepší v turnaji,“ uvedl Djokovič. Poděkoval také za podporu rodině, přátelům, fanouškům a Srbům.

Vučič mluví o honu na čarodějnice, Morrison verdikt přivítal

Na Djokovičovu obranu celou dobu vystupovali srbští politici a prezident Aleksandar Vučič po nedělním verdiktu opět zkritizoval australské úřady. „Je nepřijatelné, aby s nejlepším tenistou takhle zacházeli deset, jedenáct dní a pak mu jedenáctý den řekli to samé co na začátku. Řekl jsem Novakovi, že už se nemůžu dočkat, až se vrátí do své země, kde je vždy vítán,“ uvedl Vučič, který situaci označil za hon na čarodějnice.

Australské státní zástupce obvinil ze lži. „V nesmyslném soudním sporu bylo vidět, jak obžaloba lže. Tvrdí, že v Srbsku je méně než padesát procent očkovaných lidí, ale oficiálně je to 58 procent. To je více než v mnoha jiných evropských zemích. To byl nesmyslný argument,“ řekl srbský prezident. „Myslí si, že Djokoviče ponížili, ale ponížili jen sami sebe. On se může vrátit domů a podívat se všem zpříma do očí.“

Srbská premiérka Ana Brnabičová označila verdikt soudu za skandální. „Ukázalo se, jak v některých zemích funguje nebo spíš nefunguje právní stát.“

Rozhodnutí soudu naopak přivítal australský premiér Scott Morrison. „Děkuji soudu za pohotovost a trpělivost, který se všemi účastníky měl. Teď je na čase věnovat se Australian Open a tenisu,“ prohlásil.

Srbský olympijský výbor je zklamaný,  že byl Djokovič deportován a přišel o šanci „potvrdit pozici nejlepšího tenisty všech dob“. Zacházení s hráčem označil za naprosto nepřijatelné.

„Sport na celém světě se neustále snaží zůstat nezávislý na politice a vnějších vlivech, protože za takových okolností vítězí jen ti nejlepší. Očividně tomu tak tentokrát nebylo a Novakovi bylo nesportovně odepřeno právo bojovat o desátý titul na Australian Open,“ uvedl výbor. Připojil, že je hrdý na to, jak Djokovič s důstojností šampiona zvládl zadržení a soudní řízení. „Proto i přes toto skandální rozhodnutí považujeme Novaka opět za vítěze.“

O vízum přišla i Voráčová

Djokovičův případ připravil o letošní Australian Open i tenistku Renatu Voráčovou. Česká deblistka také dostala výjimku z očkování na základě prodělaného covidu. Na rozdíl od Srba prošla na letišti kontrolou, ale po týdnu volného pohybu v Melbourne a jednom odehraném turnaji byla zadržena, vyslýchána a o vízum přišla. Z Melbourne pak rychle odletěla.

Djokovičův úvodní zápas byl v programu Australian Open zařazen hned na pondělí. Jeho místo zaujme jako poražený z kvalifikace 150. hráč světa Ital Salvatore Caruso, jehož soupeřem bude Srb Miomir Kecmanovič.

Neúčast Djokoviče na Australian Open bude podle vedení ATP Tour ztrátou pro tenis. ATP uvedla, že Djokovičovo vyhoštění je vyústěním politováníhodné série událostí.

„Na zhodnocení faktů a poučení z této situace je zapotřebí více času. Bez ohledu na to, jak k tomu došlo, Novak je jedním z největších šampionů našeho sportu a jeho absence na Australian Open je pro tenis ztrátou. Víme, jak turbulentní byly poslední dny pro Novaka a jak moc chtěl v Melbourne obhájit titul. Přejeme mu, ať se mu daří a těšíme se, že se brzy vrátí na kurt,“ uvedla ATP Tour v prohlášení. Hráčům nadále doporučuje očkování proti koronaviru, které má 97 tenistů z první stovky.

Výkonný výbor australského tenisového svazu, pořadatele Australian Open, v prohlášení konstatoval, že rozhodnutí soudu respektuje. „Těšíme se na napínavé Australian Open a všem hráčům přejeme hodně štěstí.“