Cesta na očkování je nebezpečnější než samotná dávka AstraZenecy, tvrdí Prymula

Události, komentáře: Roman Prymula (zdroj: ČT24)

V Česku se dál využívá vakcína společnosti AstraZeneca. Její aplikaci přitom 16 evropských států preventivně pozastavilo – kvůli možným vedlejším účinkům. I v tuzemsku se už objevují lidé, kteří si tuto látku nechtějí nechat píchnout. Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, který byl hostem Událostí, komentářů, však pozastavení v Česku rozhodně nedoporučuje. Riziko je dle něj velice nízké a rychlá vakcinace příliš důležitá.

Vakcínou AstraZeneca už bylo naočkováno 17 milionů lidí, u 37 případů přitom nastaly komplikace s krevními sraženinami. Roman Prymula se domnívá, že jde o určitý signál, který je nutno prošetřit, frekvence případů je ale velmi nízká. Nejde tak ani prokázat v běžných studiích. Epidemiolog si myslí, že zatím nejsou signály, že by šlo o obecnou vlastnost dané vakcíny a musela by být tedy zastavena.

Prymula vysvětlil, že neexistuje hranice, která by řekla, že pokud je například pět případů komplikací na milion, tak se budou tolerovat, a pokud jich je šest, tak už ne. Záleží to nemoc od nemoci. „Riziko toho, že vakcínu přestaneme používat, je veliké. Čelíme vysokému počtu úmrtí,“ varoval.

Onemocnění covid-19 samo o sobě ovlivňuje srážlivost krve, což na začátku vědci netušili. Vysvětlení uvedených komplikací tak může být dle Prymuly to, že očkovaní lidé se následně nakazili koronavirem – a ten srážlivost způsobil. Je i možné, že vakcína může mít některé parametry toho onemocnění v sobě.

„Je to velmi citlivá záležitost, a ne každý může uvěřit, že se úmrtí netýkají vakcíny. Uvědomme si, že očkujeme kategorii obyvatelstva, která je ve vyšším věku, a je šance, že někdo v období po vakcinaci může přirozeně zemřít,“ uvedl.

Prymula považuje rozhodnutí pokračovat v očkování za správné. „Německo ještě včera (v úterý – pozn. red.) prohlašovalo, že problém nevidí, a poté vakcinaci AstraZenecou zastavilo, podle mě to bylo pod tlakem, obyvatelstvo mělo obavy,“ řekl.

Konkurenční boj?

AstraZeneca je zhruba čtyřikrát levnější než například Pfizer, má se s ní očkovat v rozvojových zemích. Prymula si myslí, že určitý boj farmaceutických firem za očerňováním AstraZenecy stát může, byť pro to sám důkazy nemá. „Vidíme, jakým způsobem se tady diskutuje o Sputniku a AstraZenece. Měla být první vakcínou a měla být levná, to mohly být faktory,“ uvedl. 

A co by bývalý ministr zdravotnictví poradil člověku, který se AstraZenecy bojí? „Máme tu 37 případů, které ne všechny vedly k úmrtí, na 17 milionů dávek. Je zřejmé, že to riziko je dvě na milion. Tomu jedinci hrozí větší riziko, že ho cestou na očkování srazí auto,“ dodal Prymula na závěr rozhovoru.