Univerzity nabízejí brigády pro studenty ve finanční tísni. Doučují, trasují nebo překládají

Univerzity rozšířily nabídku brigád pro své studenty, kteří se ocitli i kvůli koronavirovým opatřením ve finanční tísni. Vysokoškoláci tak pomáhají s distanční výukou, trasováním pozitivních případů nemoci covid-19 nebo doučováním mladších ročníků. Studenti často žádají fakulty i o půjčení techniky.

„Brigády jsou různé, každá katedra si je volí sama,“ uvedla Veronika Macková, koordinátorka projektů na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. „Do výpomoci se zapojilo několik desítek studentů. Často se jedná o překlad anglických textů nebo pomoc při organizování akcí. Plat vysokoškoláků v nouzi činí 200 až 250 korun za hodinu, odvíjí se to však od potřebné kvalifikace,“ vysvětlila Macková.

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy studenti pomáhají s přípravou podkladů k výuce. „Zapojili jsme studenty do pomoci s přípravou materiálů a zajištěním distanční výuky. Případně jsme potřebným studentům zapůjčili desítky notebooků i další techniku,“ uvedla proděkanka pro studium FF UK Hana Pazlarová.

„Kantorům pomáháme s výukou. Například kdyby nastal problém s připojením nebo počítačem. Nově jsme začali i se skenováním knížek v rámci přípravy studijních materiálů,“ vysvětlila Jana Prokopjuková, studentka z Institutu mezinárodních studií FSV UK. „Moc mi to pomohlo, nejen s nájmem bytu. Má to pozitivní vliv i na mou psychiku, můžu alespoň částečně vídat lidi a vidím, že normální život ještě existuje,“ dodala Prokopjuková.

Laboratoř i call centrum

Nové příležitosti k přivýdělku zavedla i Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. „Studenti magisterských oborů doučují mladší studenty u nás na fakultě. Čtrnáct studentů nám pomáhá i v laboratoři při testování na covid-19,“ popsala děkanka Přírodovědecké fakulty JU Hana Šantrůčková.

Studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně pracují i mimo akademickou půdu. Škola zavedla vlastní krizové call centrum, kde studenti za finanční stipendium trasují osoby pozitivní na covid-19. „Aktuálně je v call centru zapojeno asi 140 studentů,“ upřesnila mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Nasazení mediků

Naopak část budoucích lékařů má práci v nemocnicích povinnou. Od 12. října mohou být totiž studenti čtvrtých a pátých ročníků medicíny povoláni do nemocnic. „Na 2. lékařské fakultě je povolaných studentů zatím zhruba patnáct, na jiných školách jich však jsou až stovky. Dost se čísla povolaných studentů liší i podle spolupráce s krajem, kde se daná fakulta nachází,“ sdělil Ondřej Hubálek, místopředseda akademického senátu 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Studenti technických oborů zase potřebovali půjčit od školy techniku nutnou pro zvládnutí distanční výuky. „Půjčujeme studentům kity s mikroprocesorem, součástky a základní nářadí. Zájem o ně byl velký,“ uvedla Andrea Vondráková, vedoucí odboru PR a marketingu ČVUT.

Zatímco v některých předmětech si studenti na elektrotechnické fakultě vystačí se simulátory, jinde to nejde. „Nic nenahradí práci s opravdovou elektronikou, ze které si studenti odnesou podstatné poznatky,“ vysvětlila Vondráková.