Italského premiéra čeká kvůli reakci vlády na epidemii výslech

Prokuratura severoitalského města Bergamo vyslechne premiéra Giuseppa Conteho a další dva členy jeho kabinetu v rámci vyšetřování reakce úřadů na šíření koronaviru v Itálii, která nebyla podle kritiků dostatečně rychlá. Polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že země otevře 13. června hranice se sousedními státy, které jsou členy Evropské unie. Slovensko zrušilo většinu protipandemických opatření, která doposud zůstávala v platnosti. Nošení roušek je mimo veřejné budovy nově dobrovolné, při návratu ze zahraničí už lidé nemusejí do karantény.

On-line přenos

Šíření koronaviru - červen

  • 14:01
    Česká televize

    Rakousko, Chorvatsko a Irsko se od pondělí přesunou do červené kategorie zemí podle míry rizika nákazy. Oranžové bude například Slovensko nebo Kanárské ostrovy.

  • 23:03

    Anglie se chystá na sobotní znovuotevření hospod. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková dnes podle BBC oznámila, že policie bude v ulicích posílena. Manchesterská policie chystá "významnou operaci" a speciální noční hlídky budou nasazeny také v Leedsu.

    V sobotu mohou otevřít například také muzea a galerie, ale jejich velká většina podle BBC této možnosti hned nevyužije. Například londýnská Národní galerie se opět otevře návštěvníkům 8. července, galerie Barbican 13. července a Tate Gallery až 27. července.

  • 22:48

    Dnešní údaje britského ministerstva zdravotnictví, které zahrnují jen laboratorně potvrzené případy, hovoří o 43 730 mrtvých s covidem-19. V obou případech je Velká Británie v Evropě zemí s nejvyšším počtem obětí pandemie. Za poslední den hlásí dalších 155 zemřelých.

  • Ve Spojených státech se potvrdil koronavirus již u více než dvou milionů lidí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na vlastní statistiky. USA jsou podle absolutních čísel nejvíce zasaženou zemí na světě, v souvislosti s covidem-19 tam zemřelo již přes 112 tisíc osob.
  • Polsko zruší 13. června hranice se sousedními zeměmi, které jsou členy EU.
  • Slovensko ruší většinu zbylých karanténních omezení, uvolňuje například pravidla pro nošení roušek či cestování.
  • Maďarsko, Chorvatsko, Německo a Rakousko ruší některá omezení na hranicích.
  • Brazílie dál hlásí vysoké počty nakažených i obětí, za poslední den tam přibylo přes 32 tisíc infikovaných a téměř třináct set obětí.

Nemám obavy, vzkázal Conte před výslechem

Prokuratura Bergama, které se na začátku února stalo ohniskem epidemie v Itálii, zahájila v souvislosti s koronavirovou krizí hned několik vyšetřování. Premiér Giuseppe Conte, ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová a ministr zdravotnictví Roberto Speranza mají vypovídat o uzavření měst Alzano a Nembro, která byla podle regionální správy izolována příliš pozdě.

Na dotaz, proč uzavírka nenastala dříve, premiér Conte již v dubnu uvedl, že tak měla učinit lombardská regionální vláda, pod kterou obce i Bergamo spadají. Guvernér Lombardie Attilio Fontana a tamní zdravotnický šéf Giulio Gallera se však domnívají, že rozhodnutí o uzavření obcí náleželo vládě v Římě.

S prokuraturou se italský premiér setká v pátek. „Nemám ohledně toho vůbec žádné obavy,“ uvedl Conte a dodal, že on osobně vyšetřován není.

Trestní oznámení na neznámého pachatele podali také obyvatelé Bergama, kteří úřady viní z podílu na úmrtí v souvislosti s koronavirem, nedbalosti a nekompetence. „Všichni jsme z Bergama a všichni jsme prožili podobné příběhy, příběhy rodinné tragédie. Po prokuratuře chceme jasné a vážné odpovědi,“ sdělila jedna z členek iniciativy, která sdružuje lidi, již během epidemie přišli o své blízké.

Itálie patří co do počtu obětí i nakažených mezi jednu z nejhůře zasažených zemí na světě. Od propuknutí nákazy země s 60 miliony obyvatel zaznamenala 235 763 případů infekce, z čehož 34 114 lidí zemřelo – okolo poloviny z nich právě v Lombardii.

Polsko otevře hranice

„Přijali jsme rozhodnutí, které se týká hranic. Od 13. června jsme se rozhodli otevřít hranice pro členské země Evropské unie,“ prohlásil polský předseda vlády na středeční tiskové konferenci. V jiných státech, zejména v Latinské a Severní Americe, je podle jeho slov koronavirová situace nadále složitá. „Proto se s otevřením hranic omezíme na země EU,“ dodal.

Zároveň sdělil, že od 16. června budou zmírněna omezující opatření v mezinárodní letecké dopravě. V Polsku podle údajů poskytnutých ministerstvem zdravotnictví ráno registrovali od počátku pandemie 27 668 osob, u nichž se potvrdila nákaza koronavirem SARS-CoV-2. Z nich se více než třináct tisíc uzdravilo, ale 1191 zemřelo. 

Slovensko uvolňuje pravidla pro roušky či cestování

Slovensko od středy postupně zruší většinu zbylých karanténních omezení, která doposud zůstala v platnosti. Roušky nebo jiný způsob zakrytí nosu a úst jsou nově povinné jen ve veřejných budovách nebo v prodejnách, výjimku mají pracoviště při dodržování dvoumetrových odstupů.

Na seznam takzvaných bezpečných zemí, na kterém jsou nyní Česko, Maďarsko a Rakousko, přibývají například Německo, Švýcarsko, Chorvatsko, Bulharsko, pobaltské země a některé státy na severu Evropy. To znamená možnost volného cestování do těchto zemí. Zároveň se ruší povinná karanténa při příjezdu na Slovensko, která už nyní ale není nutná pro některé skupiny osob.

Stávající omezení počtu dětí v mateřských školách nebo žáků v prvním až pátém ročníku základních škol, které byly dříve otevřeny, již nebudou platit. Slovensko dále ruší omezení počtu zákazníků v prodejnách, opětovně mohou otevřít noční kluby. O nedělích budou muset mít obchody nadále zavřeno a tento den má být využit k dezinfekci prostor.

„Stále jsou omezené hromadné akce, mohou se konat ty do pěti set účastníků. Od července do konce roku bude horní hranice tisíc účastníků. V létě tak odpadají velké kulturní akce, třeba velké hudební festivaly,“ doplnil zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

Slovenská vláda ve středu rozhodla, že nouzový stav v zemi skončí v sobotu. Kabinet tak využil maximální možnou délku jeho trvání, tedy 90 dnů. Zároveň ve středu podle ministerstva vnitra končí zákaz práva pokojně se shromažďovat. 

Cestování přes maďarsko-chorvatskou hranici znovu možné

Maďarsko a Chorvatsko od pátku zruší omezení na cestování přes hranici, oznámil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. K rozhodnutí o otevření všech sedmi hraničních přechodů přispěl telefonický rozhovor předsedů vlád obou zemí, uvedl ministr. Dodal, že lidé po překročení hranic už nebudou muset do domácí karantény.

Maďarsko uzavřelo hranice v březnu, ale později zmírnilo toto opatření pro pendlery. Od té doby už hranice otevřelo občanům Česka, Německa, Rakouska, Slovenska, Slovinska a Srbska, připomněla agentura MTI. 

Maďarsko, které má přibližně deset milionů obyvatel, podle Reuters zasáhla nákaza spíše mírně, potvrzeno v zemi bylo přes čtyři tisíce případů a na 550 úmrtí s covidem-19.

Bulharsko ukončí stav nouze koncem června

Kvůli novým ohniskům nákazy koronavirem na jihu země prodlouží Bulharsko stav nouze do konce června. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na tamního premiéra Bojko Borisova. Kabinet současně v rámci protikrizových opatření rozhodl o dočasném snížení daně z přidané hodnoty na jídlo v restauracích.

Balkánská země už dosud uvolnila většinu koronavirových restrikcí, zavedených v půli března. Umožnila otevřít restauracím a nákupním centrům, lidé mohou opět cestovat mezi městy a otevřely se i hranice pro občany většiny evropských zemí.

Borisov ve středu uvedl, že vláda kvůli novým případům nákazy zatím nové restrikce zavádět neplánuje. „Nárůst případů koronavirové infekce je způsoben několika ohnisky, s nimiž se rychle vypořádáváme, aniž bychom uzavírali města či způsobovali paniku a strach,“ řekl Borisov s tím, že občané by měli nadále dodržovat sociální odstup i nosit roušky.

Berlín zruší hraniční kontroly

Německo 15. června ukončí kontroly na svých hranicích, od dalšího dne bude možné do země ze sousedních států volně cestovat, oznámil ministr vnitra Horst Seehofer. Už ve středu přitom spolková republika začne s postupným omezováním kontrol. 

Rakousko kontroly na všech svých hranicích s výjimkou Itálie zrušilo už 4. června. Nyní šéf tamní diplomacie Alexander Schallenberg oznámil, že od 16. června zruší země kontroly i na hranicích s Itálií. Vídeň však své občany nadále varuje před cestami do nákazou velmi zasažené Lombardie.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rakousko také od stejného data zruší povinnou karanténu pro občany celkem 31 evropských zemí. Nejsou však mezi nimi Švédsko, Velká Británie, Španělsko a Portugalsko. Pro cestující z nich bude dál povinností předložit negativní test na koronavirus, nebo nastoupit do dvoutýdenní domácí karantény.

Lidé z Česka, Slovenska i dalších sousedních zemí nemusí při cestě do alpské země předkládat negativní test na koronavirus už od 4. června, nutná není ani dvoutýdenní karanténa.

Ekonomika USA klesne o 6,5 procenta, odhaduje Fed

Americká centrální banka (Fed) předpověděla, že hrubý domácí produkt USA letos klesne o 6,5 procenta. V příštím roce očekává Fed nárůst o pět procent. „Pokračující zdravotní krize bude mít v blízké době silný dopad na ekonomickou aktivitu, zaměstnanost a inflaci a přináší značná rizika pro hospodářský výhled na středně dlouhé období,“ uvedla banka v prohlášení.

Zároveň slíbila, že bude pokračovat v rozsáhlé podpoře domácí ekonomiky. Svou základní úrokovou sazbu podle očekávání ponechala beze změny v pásmu nula až 0,25 procenta. Představitelé Fedu předpokládají, že základní úroková sazba zůstane v blízkosti nuly minimálně do roku 2022.

Americký ministr financí Steven Mnuchin ve středu uvedl, že se ekonomika Spojených států již začala oživovat z propadu způsobeného šířením koronaviru a ve třetím a čtvrtém čtvrtletí se její stav bude „dramaticky“ zlepšovat.

Spotřebitelské ceny v USA třetí měsíc po sobě klesly

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v květnu meziměsíčně klesly o 0,1 procenta. Zaznamenaly tak pokles už třetí měsíc po sobě, uvedlo americké ministerstvo práce.

V dubnu se ceny snížily výrazněji, a to o 0,8 procenta. Byl to zároveň nejhlubší propad od prosince 2008. V březnu pokles činil 0,4 procenta. V meziročním srovnání se spotřebitelské ceny v květnu zvedly, růst však zpomalil na 0,1 z dubnových 0,3 procenta. Byl tak nejslabší od září 2015.

Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že ceny zůstanou v meziměsíčním srovnání na stejné úrovni jako v dubnu. V meziročním srovnání pak předpokládali jejich nárůst o 0,2 procenta.

Bez započtení cen potravin a energií se ceny v květnu snížily také o 0,1 procenta. V dubnu klesly o 0,4 procenta, což bylo nejvíce od roku 1957, kdy se údaj začal zveřejňovat. V květnu se tyto ceny snížily třetí měsíc po sobě, což se stalo vůbec poprvé. V meziročním srovnání pak tato takzvaná jádrová inflace vykázala růst o 1,2 procenta, nejméně od března 2011.

Ve Spojených státech se podle agentury Reuters potvrdil koronavirus již u více než dvou milionů lidí. USA jsou podle absolutních čísel nejvíce zasaženou zemí na světě, v souvislosti s covidem-19 tam zemřelo již přes 112 tisíc osob.

Na Kubu se vrátili lékaři, kteří pomáhali v Lombardii

Jako fotbalisty, kteří právě vyhráli mistrovství světa, přivítali tento týden v Havaně pět desítek kubánských zdravotníků. Ti se po více než dvou měsících vrátili z italské Lombardie, kde v regionálním ohnisku covidu-19 pomáhali místním lékařům.

Informovala o tom agentura AFP s tím, že Kuba zdravotníky do ciziny vysílá desítky let a má velmi dobré zdravotnictví. O víkendu kubánská vláda oznámila, že má pandemii v zemi pod kontrolou. Ve středu ostrovní stát ohlásil jen pět nových nakažených a už desátý den v řadě tam s covidem-19 nikdo nezemřel.

„Představujete vítězství života nad smrtí, solidarity nad egoismem a socialistického ideálu nad mýtem trhu,“ přivítal prostřednictvím obrazovky na havanském letišti v pondělí zdravotníky Miguel Díaz-Canel, prezident země, kde je už přes půl století povolena jen jedna politická strana –⁠ komunistická.

V Brazílii přibývá nakažených

V Brazílii se za poslední den potvrdilo 32 091 nových případů nákazy koronavirem a 1272 lidí komplikacím souvisejícím s nemocí covid-19 podlehlo. Doposud se tak v této jihoamerické zemi nakazilo koronavirem bezmála 740 tisíc lidí, z nichž víc než 38 tisíc zemřelo.

Brazilská vláda si v posledních dnech vysloužila širokou kritiku kvůli omezenému zveřejňování koronavirových statistik. V pátek přestalo ministerstvo zdravotnictví zveřejňovat souhrnné údaje a začalo publikovat jen denní nárůsty nakažených a úmrtí. V úterý ale muselo zveřejňování souhrnných statistik obnovit poté, co to vládě nařídil v soud. Reálná čísla jsou nicméně v Brazílii podle expertů vyšší, protože země málo testuje.

I když Brazílie podle analytiků ještě nedosáhla vrcholu epidemie, v zemi již započalo postupné uvolňování karanténních opatření, která zavedly jednotlivé státy brazilské federace.

Například starosta Sao Paula Bruno Covas rozhodl, že obchody s vchodem do ulice či realitní kanceláře mohou v tomto největším brazilském městě začít opět fungovat. Obchody se zde otevřou na čtyři hodiny denně, a to od 11:00 do 15:00. Covas doufá, že ve čtvrtek se budou moci otevřít i nákupní střediska, pokud se podaří dojednat podmínky ochrany zákazníků.

Opatření začal už o víkendu uvolňovat i druhý nejhůře postižený stát brazilské federace, významné Rio de Janeiro.

Brazílie s 212 miliony obyvatel je v počtu potvrzených případů po USA druhou nejpostiženější zemí světa, v počtu obětí pak třetí. Počty nakažených i úmrtí výrazně přibývají také v dalších latinskoamerických zemích, které podle Světové zdravotnické organizace (WHO) ještě nedosáhly vrcholu nynější pandemie, například v Peru či Mexiku.

Brazilský soud nařídil, aby úřady znovu uváděly kompletní statistiky o nákaze (zdroj: ČT24)