Kladenským primátorem byl zvolen Jiránek z ODS. Mezi náměstky je i člen SPD

Primátorem Kladna se stal Dan Jiránek (ODS), který střídá stávajícího primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno). Náměstky primátora byli zvoleni Tomáš Kutil (Kladeňáci), Oldřich Černý (SPD) a Václav Šubrt (ANO). Rada města bude mít 11 členů, rozhodli zastupitelé na středečním ustavujícím jednání. „Budu se snažit nezklamat vaši důvěru,“ řekl po svém zvolení Jiránek, který už Kladno vedl v letech 2004 až 2014.

Mezi priority nového vedení budou podle Jiránka patřit investice do škol, silnic, chodníků a také transparentní rozhodování. V plánu je také stavba bytů pro sociálně znevýhodněné, lékaře či seniory.

Tématem je i rušení hazardu ve městě. „Vyhlášku chceme schvalovat co nejdříve,“ dodal Jiránek, podle něj je ale třeba ještě prověřit její podobu, aby byla v souladu se zákony a nebyla kvůli případné chybě zrušena. V nejbližší době bude také vedení města zjišťovat možnosti, jak bránit zástavbě části lokality Růžové pole.

Účast SPD v koalici vadila Pirátovi i vedení TOP 09

Kladno nyní vede koalice ODS, Kladeňáci, SPD a ANO, ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu má většinu 18 mandátů. Volba pro Kladno dosavadního primátora Milana Volfa skončila spolu s komunisty v opozici.

Jenže kvůli účasti SPD ve vedení města se vzdal mandátu Pirát Jakub Václavovič zvolený za Kladeňáky. Spojení s SPD se navíc neslučuje ani s vnitrostranickými pravidly TOP 09, zastupitel Petr Hašek zvolený za Kladeňáky proto členství v TOP 09 ukončil.

Účast v této koalici řešilo i vedení ODS, občanští demokraté ale mají zakázanou spolupráci jen s komunisty, podle předsedy strany Petra Fialy byla v Kladně před volbami specifická situace. „Pokud vím, kampaň na Kladně byla velmi vyhrocená, doprovázená masivními anonymními útoky na opozici,“ uvedl k této koalici už dříve předseda ODS. 

Bývalý primátor Volf byl totiž v minulosti rovněž členem ODS, v roce 2004 ale rezignoval na funkci kladenského primátora kvůli podezření z nezákonného dotování kladenského hokeje a nákupu luxusního služebního vozu bez výběrového řízení. Obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele byl definitivně zproštěn v roce 2009. Po minulých volbách v roce 2014 se pak stal v barvách konkurenčního hnutí kladenským primátorem.