V Příbrami budou vládnout ANO s ODS, v Kolíně zůstane starostou Michael Kašpar ze Změny

V Příbrami budou vládnout ANO s ODS, zástupci stran se pro příští čtyři roky domluvili na koalici. V pětadvacetičlenném zastupitelstvu budou mít těsnou většinu třinácti hlasů. Starostou by měl zůstat lídr ANO Jan Konvalinka. Kolín povede koalice vítězné Změny pro Kolín, Volby pro Kolín a Kolíňáků, starostou zůstane lídr Změny Michael Kašpar.

Hnutí ANO podle Konvalinky obsadí v městské radě Příbrami pět křesel a ODS dvě. Koaliční smlouvu zástupci stran nebudou podepisovat, ustavující jednání zastupitelstva by mohlo být 17. října.

Vítězné ANO po volbách původě jednalo o širší koalici, oslovilo i SPD nebo uskupení Příbram 2030. Nakonec se však dohodlo jen s ODS, s níž vládlo už v minulosti. „Je to těsná většina, nicméně předpokládám i podporu napříč zastupitelskými kluby jiných subjektů,“ uvedl Konvalinka.

Lídr ODS Miroslav Peterka v pondělí zopakoval, že občanští demokraté nechtěli uzavřít koalici s SPD. Podobně se vyjádřil také dosavadní místostarosta a volební jednička nového uskupení Příbram 2030 Martin Buršík. „Avizovali jsme, že nehodláme spolupracovat v radě města s SPD,“ uvedl. Podle Konvalinky se ANO s Příbramí 2030 nedohodlo na rozdělení míst v radě města, Buršíkovo uskupení si podle něj nárokovalo víc křesel, než mu bylo ANO ochotno přenechat.

ANO a ODS budou dál jednat o průnicích ve volebních programech a musejí se domluvit i na personálním složení rady. Peterka potvrdil, že by se měl stát jedním z místostarostů.

Konvalinka věří, že SPD bude nakloněna konstruktivní spolupráci

Peterka podotkl, že vzhledem k počtu mandátů ANO a ODS bude nutné, aby z koaličního tábora na hlasováních nikdo nechyběl. „Koalice ANO a ODS bude křehká s těsnou většinou a pravděpodobně opřena o tichou podporu SPD,“ komentoval vyústění povolebních jednání Buršík.

V opozici skončí podle Peterky i Konvalinky Spojenci a Šance pro Příbram, byť v případě zastupitele za Šanci Aleše Baráška by to podle nich nemuselo být tak jednoznačné. Naopak Piráti by koaliční návrhy mohli podpořit, míní Peterka. Jak budou hlasovat zástupci SPD, je podle něj otázkou. Konvalinka věří, že SPD bude nakloněna konstruktivní spolupráci.

Spojenci podle lídra Václava Švendy respektují, že se v Příbrami utvořila demokratická většina a je pro ně důležité, aby skončila čtyřletá stagnace města. „Respektujeme, že se vytváří koalice a rozhodně jí dáme šanci, aby předvedla, co umí,“ uvedl Švenda. Podle něj to neznamená, že Spojenci budou opozicí za každou cenu.

„Návrhy, které považujeme za prospěšné, podporujeme. To jsme dělali celou dobu i v minulém volebním období. Bohužel byla témata, na nichž jsme se neshodli. Máme jiný názor na to, jak by měla vypadat transparentní radnice, a máme v některých případech odlišný názor na nejvýznamnější investiční akce a vývoj jejich další přípravy,“ dodal Švenda.

Jsem „antibabišovec“, tady si na to ale nemůžeme hrát, říká lídr ODS Peterka

Ke spolupráci ANO a ODS v Příbrami Konvalinka i Peterka uvedli, že v komunální politice se klade větší důraz na osobnosti než na stranickou příslušnost. „I když jsem velký antibabišovec, tady si na to nemůžeme hrát,“ dodal Peterka.

Podle Konvalinky nemají ANO a ODS žádný rozpor ani v případě rekonstrukce aquaparku, jejíž přípravu v minulosti občanští demokraté kritizovali. Konvalinka namítl, že kritika se týkala projektu v rozsáhlé variantě, který už je přepracovaný. ODS podle něj nyní navrhla, aby byl po dobu rekonstrukce aquaparku zastřešen venkovní bazén a sloužil plaveckému klubu a dalším zájemcům.

ANO získalo 11 z 25 mandátů, druzí skončili Spojenci se čtyřmi zastupiteli. Všechny další strany, které se dostaly do zastupitelstva, mají po dvou křeslech. Jde o SPD, Šanci pro Příbram, Příbram 2030, Piráty a ODS. Naopak Příbramáci pro Příbram a komunisté se již do zastupitelstva neprobojovali.

Po minulých volbách se v Příbrami dohodlo na koalici hnutí ANO s ODS a Příbramáky pro Příbram.

V Kolíně zůstává starostou Kašpar

Starostou v Kolíně zůstane další čtyři roky lídr Změny pro Kolín Michael Kašpar, město povede koalice vítězné Změny pro Kolín, Volby pro Kolín a Kolíňáků.

„Kolín se za poslední roky rozrůstá, to se o řadě podobně velkých měst říct nedá, a my jsme za to rádi, takže pro další roky budeme pokračovat v tom, co je pro takový rozvoj nezbytné, souvisí s tím územní plánování, rozvoj infrastruktury, například místa ve školách a školkách,“ řekl Kašpar.

Vedení města má v plánu pokračovat i v několika velkých investicích, čeká ho například výstavba parkovacího domu u nádraží nebo dokončení obchvatu. „Začínáme jednat ohledně východního obchvatu Kolína,“ řekl starosta. Před deseti lety byla otevřena jeho jižní část, stále chybí napojení od silnice I/38, směrem od D1 k průmyslové zóně.

Na pozici prvního místostarosty bude pokračovat Iveta Mikšíková, druhým místostarostou zůstává Michal Najbrt (oba Změna pro Kolín). V devítičlenné radě bude mít Změna pro Kolín sedm radních, dva budou jako doposud z řad koaličních partnerů.

Novým radním za Kolíňáky bude jejich lídr Jan Pospíšil. Radního Petra Krále vystřídá za Změnu Eliška Pácaltová. Nově by měl mít podle Kašpara každý radní na starost určitou oblast. „To doposud nebylo, po ustavujícím zastupitelstvu to začneme rozpracovávat a do ledna představíme spolu s programovým prohlášením,“ řekl.

Lídr Změny pro Kolín Michael Kašpar
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

ANO posílilo o čtyři mandáty

Devětatřicetiletý Kašpar je starostou Kolína od června 2019, od roku 2014 byl místostarostou. V letech 2010 až 2019 město vedl Vít Rakušan (STAN), funkci opustil kvůli působení v celostátní politice. Změna pro Kolín, která sdružuje nezávislé kandidáty a členy STAN, vyhrála v Kolíně troje poslední komunální volby, v roce 2014 získala 64 procent a 20 mandátů, v roce 2018 téměř 63 procent a 21 mandátů.

Komunální volby v Kolíně vyhrála Změna pro Kolín, se ziskem téměř 50 procent hlasů získala 16 mandátů v zastupitelstvu. Kolíňáci, kteří skončili ve volbách třetí, budou mít v novém zastupitelstvu dvě křesla, stejně jako čtvrtá Volba pro Kolín. Druhé skončilo v Kolíně hnutí ANO se ziskem 24 procent a sedmi mandáty, oproti minulému období posílilo o čtyři mandáty. Ustavující zastupitelstvo, které volí starostu, je naplánováno na 17. října.