Po mši zamířil Pavel do Černoučku, Babiš měl soukromý program v Karlovarském kraji

Události: Nedělní program prezidentských kandidátů (zdroj: ČT24)

Volební místnosti pro druhé kolo prezidentských voleb se otevřou za necelých pět dní. Oba kandidáti – Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) – tak vstupují do závěrečné fáze kampaně. Dopoledne se oba zúčastnili bohoslužby za vlast v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Večer oba přišli do předvolební debaty ČT, ačkoliv Andrej Babiš svou účast dříve v týdnu odmítl.

Kromě obou prezidentských kandidátů s manželkami se bohoslužby zúčastnil i končící prezident Miloš Zeman s chotí. Mezi účastníky byl také neúspěšný kandidát na prezidenta a senátor Pavel Fischer. Bohoslužbu, která byla věnována 30. výročí vzniku samostatné České republiky, sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner. 

Po bohoslužbě si oba aspiranti na pozici hlavy státu a znovu také Zeman prohlédli v katedrále vystavené korunovační klenoty. K nim také zástupci církve přenesli lebku svatého Václava. Bohoslužbu zakončila modlitba za vlast, zpěv státní hymny a svatováclavského chorálu u korunovačních klenotů, kde Graubner znovu žádal o přímluvu vztahující se k nadcházející volbě hlavy státu, za pomoc lidem sužovaným válkou na Ukrajině i všem trpícím.

S oběma kandidáty na prezidenta pak krátce promluvili Graubner a emeritní pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Debaty a kontaktní kampaně

Petr Pavel po skončení mše zamířil do Ústeckého kraje, konkrétně do Černoučku, kde bydlí se svojí rodinou, a poté natáčel pořad Interview ČT24 Speciál. Připravoval se také na večerní debatu České televize. 

Andrej Babiš měl v neděli odpoledne soukromý program v Karlovarském kraji. „Neznáme přesné místo, ale z toho, co nám řekl, se nemá jednat o setkání s občany, je to čistě soukromá akce,“ uvedl odpoledne zpravodaj ČT Jakub Pacner.

Příští týden bude opět ve znamení debat a kontaktních kampaní, Pavel zamíří do jednotlivých regionů, například v pondělí by měl jet do Kolína, v úterý do Příbrami.

V pondělí Andrej Babiš pojede do Brna, v úterý pak do Hradce Králové „Jedná se o regiony, kde vítězil Petr Pavel. Z toho důvodu jeho tým zacílil na tyto regiony, kde se bude snažit zmobilizovat voliče,“ dodal zpravodaj. Během nedělní noci by se podle šéfa hnutí ANO měla změnit jeho billboardová kampaň. 

Přijďte k volbám, vyzvali oba kandidáti

Oba kandidáti vyzývají voliče, aby v pátek a v sobotu nezůstali doma a přišli hlasovat, zároveň apelují na to, aby se jejich voliči zdrželi nenávistných projevů. „Bylo by dobré, kdyby alespoň ty poslední dny kampaně apelovali všichni. Aby naši fanoušci přestali s agresivitou. A neapelovali způsobem, že někdo apeluje a zároveň ukáže na toho druhého,“ uvedl Andrej Babiš.

„Já jsem k tomu vydal jasné stanovisko, budu ještě klidně znovu apelovat na své podporovatele, aby se zdrželi jakýchkoliv projevů nenávisti. Ale zároveň to chce, aby i Andrej Babiš tomu šel naproti. A přestal s tou štvavou kampaní, pokud možno stáhnul ty billboardy, které vytváří tolik emocí. Protože to je právě ta rozbuška, která jitří společnost,“ uvedl také Petr Pavel.