Vláda schválila peníze na Vrbětice: 47 milionů

Praha/Vrbětice − Vláda dnes rozhodla, že uvolní 47 milionů korun na práce v muničním areálu ve Vrběticích. Ministra financí Andreje Babiše (ANO) o tom přesvědčil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který ho pozval na prohlídku škod po loňských výbuších dvou tamních skladů. „Byl jsem překvapen tím počtem vojáků, policistů a hasičů, ale je to skutečně nevídaná katastrofa,“ komentoval dnes šéf financí svůj dojem z víkendové návštěvy na Zlínsku.

Ministr financí doufá, že se odvoz munice urychlí (zdroj: ČT24)

Babiš se totiž původně proti požadavku ministra vnitra postavil. Odmítl ho s tím, že si Chovanec dělá z Vrbětic „dojnou krávu svého resortu“. Po sobotní prohlídce areálu už ale konstatoval, že finance na práci složek integrovaného záchranného systému jsou v žádané výši adekvátní. 

„Pro mne bylo důležité, abych to viděl na vlastní oči. Je to katastrofa nevídaného rozsahu. Byli jsme 50 metrů od vybuchlého skladu, byl jsem mezi nevybuchlými granáty a minami. Ta návštěva mě přesvědčila o tom, že ty prostředky jsou opravdu potřebné,“ popsal Babiš své zážitky z kontaminovaných míst muničního areálu, kudy spolu s Chovancem a policejním prezidentem Tomášem Tuhým projížděli v obrněném transportéru.

Policejní prezident Tomáš Tuhý:

„Riziko při práci je vysoké i pro příslušníky policie, která spolu s armádou střeží označené prostory. Souběžně provádíme trestní řízení, pracuje na něm speciální tým policejního prezidia.“

Vyskaldňování areálu

Vyskladňování areálu začalo druhého února. Podle ministra vnitra by mohlo trvat až rok. Celkový počet kamionů, který má s nákladem munice opustit Vrbětice, odhaduje policie na 350 až 400. Část materiálu je převážena také do skladu v Květné na Svitavsku, který kvůli tomu úřady znovu otevřely. První konvoj hasičských nákladních vozů tam za doprovodu policie dovedl munici v sobotu, druhý pak v neděli. Náklad provázela přísná bezpečnostní opatření, protože každý kus musely před naložením zkontrolovat pyrotechnici.

Náklady by se mohly ve druhém pololetí snížit

Sedmačtyřicet milionů je určeno na první pololetí především na přesčasy policie, vojáků a hasičů. „Dostanou zaplaceno, co ze zákona mají zaplaceno dostat. Nejde jen o platy, je to stravné, spotřební materiál, je to obrovská spotřeba pohonných hmot a dalších spotřebních věcí,“ rozvedl Chovanec.

Ministr financí dnes vyjádřil přesvědčení, že se odvoz munice z místa urychlí, a náklady se tak ve druhém pololetí sníží. „Doufejme, že se udělají i další opatření, aby se zprovoznily přístupové cesty k dalším skladům, že se to oplotí, a tím pádem by se mohl počet vojáků radikálně snížit,“ doplnil.

„Apeloval jsem na ministra vnitra, aby se zboží v co největší míře vyvezlo. V podstatě na místě jsme zjistili, že některé firmy, jako je Excalibur, tu Květnou vůbec nepotřebují,“ podotkl Babiš k armádnímu areálu na Svitavsku, do kterého o víkendu stát vypravil dva konvoje s vyskladněnou municí.

Vojáci a pyrotechnici v muničním areálu

Armáda ČR má v muničním areálu 210 vojáků, kteří mají na starosti ostrahu zakázaného území. Tato oblast má délku 1200 m od epicenter loňských výbuchů.

Součástí vyskladňovacích týmů, které právě pracují, jsou i pyrotechnici, kteří prověřují jednotlivé kusy materiálů. Pyrotechniky poté čeká čištění ploch (asanace epicenter a ohledání celého areálu a okolí), kam výbuchy rozházely kusy munice. Zatím ale jejich práci bránilo špatné počasí, neroztály ještě zbytky sněhu. Čištění okolních silnic by mělo začít do dvou týdnů. Týká se to i komunikace z Haluzic do Lipové - po objížďce si tu zatím řidiči zajedou skoro deset kilometrů.

Babiš: Za katastrofu může VTÚ

„Podle mě vznikla neodpovědností předchůdců ve vedení Vojenského technického ústavu, protože problémová firma nikdy neměla dostat povolení k nájmu,“ uvedl šéf resortu financí, kdo za katastrofu − která nemá dle velitele zásahu v muničním skladu obdobu v Evropě − může. Vzniká podle něho otázka, jak stát reguluje obchod se zbraněmi a za jakých podmínek vydává licence.

Řešení újmy obyvatel a firem

„Jednali jsme také s tamními starosty, kteří by mi měli předložit návrh řešení újmy pro lidi, kteří byli předmětem stěhování či evakuace, plus jsou tam požadavky firem, které nemohly těžit dřevo,“ popsal Babiš další kroky, které stát v kontextu řešení škod podnikne. Dle svých slov nyní čeká od starostů komplexní materiál, který potom předloží na vládu.

Co se loni stalo:

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s osmapadesáti tunami vojenského materiálu včetně munice. V prosinci pak následoval výbuch skladu 12 s osmadevadesáti tunami materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, zabývá se jimi speciální tým policejního prezidia.