Za nelegální čerpání milionových eurodotací dal soud statisícové tresty

Dva peněžité tresty uložil v pondělí Krajský soud ve Zlíně v kauze nelegálního čerpání evropských dotací. Obžalobě čelilo šest lidí, z toho tři někdejší pracovníci Regionálního operačního programu Střední Morava (ROP) a tři jednatelé ubytovacích firem, kteří o dotace žádali. Hrozilo jim až 12 let vězení. V případu figurovaly také čtyři firmy. Způsobená škoda dosáhla podle původního znění obžaloby desítek milionů korun.

Místo 12 let vězení, které dohromady obviněným hrozilo, uložil soud pokuty za 300 tisíc korun. Peněžitý trest dostal někdejší vedoucí odboru kontroly a plateb ROP Karel Holoubek, zaplatit musí 100 tisíc korun. Podnikatel Jaroslav Šesták uhradí 200 tisíc korun. V případě nezaplacení jim byl uložen náhradní trest 200 dní odnětí svobody.

Soud je uznal vinnými z manipulace s monitorovací zprávou týkající se Penzionu Morava v Otrokovicích, ve které zkreslili údaje o obsazenosti zařízení. Podle rozsudku se dopustili poškození finančních zájmů Evropské unie. Obžaloby z dalších trestných činů byli Holoubek a Šesták, stejně jako další lidé a firmy, kteří před soudem stanuli, zproštěni.

Podle spisu využíval Holoubek spolu s kolegy znalostí a informací nabytých při práci. V rozporu s regulemi Evropské unie pomáhal za peníze získat a vyčerpat žadatelům dotace na výstavbu ubytovacích zařízení ve Zlínském kraji. U soudu už dříve uvedl, že nespáchal nic, co by mělo poškodit úřad.

Přísnějším trestům zabránil nedostatek důkazů

Podle předsedy senátu Radomíra Koudely se Šesták ve svém písemném vyjádření k nelegálnímu jednání doznal. „Jakékoliv zkreslení v případě dotačního programu je trestný čin. Holoubek to popírá, monitorovací zprávy jsou ale jednoznačné. Spáchání tohoto trestného činu je plně prokázáno, jak to žádá judikatura,“ uvedl v odůvodnění rozsudku Koudela.

Holoubek si ponechal lhůtu pro odvolání, Šesták se vyhlášení nezúčastnil. Zastupující žalobce se k trestu nevyjádřil. V případě dalších trestných činů soud rozhodl o zproštění kvůli nedostatku důkazů, případně usoudil, že k jejich spáchání vůbec nedošlo.

„Soud raději při pochybnostech o jednoznačné vině zprošťuje, než aby někdy došlo k tomu, že je odsouzen nevinný člověk. Proto v tomto případě došlo ke zproštění té zbývající části vytýkaného jednání,“ řekl Koudela.

Obžalovaní: Přijaté tisíce byly kompenzace, ne úplatek

Holoubek však připustil pochybení vůči etickému kodexu bývalého zaměstnavatele, stejně jako jeho někdejší kolegové Antonín Hajdušek a Hana Strnadelová. Páchání trestné činnosti, ze které byli obžalováni, si nebyl ani jeden z nich vědom. Finanční částky v řádu několika tisíc korun, které přijali od žadatelů o dotace za pomoc s jejich administrací, vnímali jako kompenzaci za čas strávený vyřizováním dokumentů. Odmítli, že by šlo o úplatek.

Obžalovaní byli stíháni za zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškození finančních zájmů Evropské unie, podplácení a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Žalobkyně už dříve uvedla, že nebylo zjištěno, že by počínání obžalovaných ovlivnilo proces schválení a poskytnutí dotace. Jednání pracovníků ROP bylo podle ní vedeno snahou o přivýdělek. Zneužití pravomoci úřední osoby se však podle ní nepodařilo obžalovaným prokázat.

Prostřednictvím ROP Střední Morava proudily dotace z EU do Olomouckého a Zlínského kraje. Jednatelé ubytovacích zařízení podle obžaloby nelegálně žádali o dotace na pět projektů za více než 82 milionů korun. Podařilo se jim získat zhruba 50 milionů korun, jeden z projektů podporu nezískal. Nezákonné čerpání spočívalo například v ovlivňování výběrového řízení na vítěze zhotovitele stavby nebo falšování údajů o finančním zdraví firmy, píše se ve spisu. Kriminalisté zjistili, že nezákonné získávání dotací trvalo od roku 2008 do roku 2015.