Dotace jdou v Česku na odbyt rychleji, potíže má ale dál ministerstvo průmyslu a obchodu

Čerpání evropských dotací se v posledních měsících zrychlilo, problémy zůstávají s programem ministerstva průmyslu a obchodu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Informovala o tom v úterý ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).

V častěji poptávaných programech se už peněz nedostává, Česko proto požádalo Brusel o schválení některých přesunů, uvedla po jednání vlády ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Například ministerstvo životního prostředí požádalo o miliardu až dvě miliardy korun z programů původně spravovaných resortem průmyslu a obchodu. Převis poptávek je podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) například v podpoře čistění vod. „Poslední výzvu jsme vypsali minulý rok v září,“ uvedl s tím, že projektů v této oblasti je mnoho. Upozornil, že proti prvnímu dotačnímu období musí jeho resort vystačit s omezenějším objemem peněz.

Události: Jak se čerpají evropské dotace (zdroj: ČT24)

Přesuny uvnitř kapitoly plánuje i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Novinářům řekla, že její resort s čerpáním problémy nemá. Chce ale převést část sumy určené na podporu zaměstnanosti do sociálních služeb.

 V samotném letošním roce podle Dostálové bylo v rámci projektů již proplaceno konečným příjemcům zhruba 50 miliard korun. „Největší objem fakturací očekáváme s koncem stavební sezony, tedy v září a říjnu. Závazek je do konce roku proplatit dalších 30 miliard korun,“ uvedla Dostálová.

Za nejohroženější programy označila na začátku prázdnin Dostálová Integrovaný regionální operační program, Praha - pól růstu, Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Ke konci roku Evropská komise vyhodnotí země a jejich programy podle toho, jak plní své závazky vůči strategii Evropa 2020. V případě neplnění může Česko přijít o šest procent z přidělené částky na celé programové období.

V programovém období 2007 až 2013 mohla Česká republika z evropských fondů čerpat zhruba 700 miliard korun. Asi čtyři procenta nebyla vyčerpána.