Botanici varují před muflony, ohrožují podle nich vzácné rostliny v Českém středohoří

Velká stáda nepůvodních muflonů způsobují zánik cenných druhů rostlin v Průčelské rokli Chráněné krajinné oblasti České středohoří na Ústecku. Podle botaniků tak ohrožují zvláště chráněné druhy rostlin na skalnatých pahorcích nad údolím Labe.

Na skalnatých pahorcích v ústecké čtvrti Brná roste mordovka písečná. Vzácná rostlina parazituje na kořenech pelyňku. „Silně ohrožený, opravdu velmi vzácný druh. Rostoucí právě na takovýchto skalních stepích, patří to k tomu nejcennějšímu, co se tady dá najít,“ popsal botanik Karel Nepraš.

Pelyněk ale chutná muflonům a ostatní zvěři. Bez něj v oblasti mordovka neporoste. „Zvěř je tady přemnožená. Ona v podstatě tu vegetaci ve velkém spásá,“ řekl Nepraš. Mufloni jsou přitom v oblasti nepůvodním druhem, před sto lety byli přivezeni z Korsiky.

Mordovka písečná
Zdroj: ČT24

Do chráněné krajinné oblasti je navíc zahánějí lidé. „To, co nahání zvěř do klidových lokalit, jsou takové aktivity jako paragliding, jako jsou neukáznění cyklisté,“ uvedl předseda okresního mysliveckého spolku Ústí nad Labem Bohumír Freiberg.

Podle myslivců muflonů v lokalitě ubývá. Podle přírodovědců by jich ale mohlo být ještě méně. Nepůvodní druh nemá u nás přirozeného nepřítele. Až na výjimky – třeba na Broumovsku se o úbytek muflonů předloni postarali vlci. Botanici s myslivci se ale shodují na tom, že redukce stád vlkem ani hromadný odstřel nejsou řešením.