Most letos začne vykupovat byty. V Chanově počítá se stavbou buněk podobných kontejnerům ve Vsetíně

Most začne ještě letos vykupovat byty. Mostecké bytové převede město pět milionů korun na výkup. Rozhodli o tom zastupitelé. Cílem pilotního projektu je získat bytový fond a omezit spekulativní výkupy, oznámil primátor Jan Paparega (ProMOST).

V rozpočtu na letošek má město na výkup pět milionů korun. Protože by podle zákona o obcích muselo o každé koupi rozhodovat zastupitelstvo, rozhodlo se vedení města převést peníze na městskou akciovou společnost Mostecká bytová, v jejímž vlastnictví byty budou. „Záměrem je bojovat proti lidem zneužívajícím sociální dávky a těm, kteří využívají chudoby ostatních,“ uvedl Paparega. Převod schválili zastupitelé.

Pravidla pro výkup stanovili radní. Na základě připomínek určili, že vykupovat se budou byty na celém území města s výjimkou částí Rudolice, Souš, Čepirohy, Velebudice a Vtelno. „Pravidla jsou zatím nastavena obecně, avizovali jsme, že se nebráníme jejich úpravě, ale od něčeho je třeba se odrazit,“ řekl primátor.

Město chce kupovat byty prázdné i s nájemníky

Vykupovat se budou byty od všech vlastníků, a to bez ohledu na to, zda jsou aktuálně prázdné nebo obsazené nájemníkem. Kupní cena bude stanovena vždy znaleckým posudkem jako maximálně přípustná.

To se nelíbilo opozičnímu hnutí ANO, podle jehož zástupců by měla být kupní částka stanovena jako cena v místě obvyklá. Opoziční Piráti a Zelení poukazovali na to, že částka na výkup je nízká. Podle nich je nutné pracovat na strategii a stanovení cílů v sociální oblasti. „Pokud uvidíme, že peníze budou efektivně využity, jsme připraveni jednat o navýšení částky,“ uvedl primátor.

Výzvu k výkupu bytů zveřejní Mostecká bytová na webových stránkách svých a městských. Na obou bude po dobu minimálně patnácti dnů.

V Chanově mají za dotace státu vzniknout buňky jako ze Vsetína

Nové bydlení připravuje město pro obyvatele Chanova. Na sídlišti nechá radnice vystavět modulové buňky podobné kontejnerům známým ze Vsetína. Na stavbu modulového bydlení bude město čerpat státní dotaci z programu ministerstva pro místní rozvoj.

Proti vzniku modulového městečka se staví Piráti a Zelení, kteří jsou pro opravu panelových domů, na níž by se podíleli obyvatelé sídliště. Proti vzniku bydlení ve formě buněk v Chanově se postavil také Institut pro sociální inkluzi.

obrázek
Zdroj: ČT24