Vítězné ANO skončí na Ústecku v opozici. KSČM se dohodla s ČSSD

Komunisté uzavřou v Ústeckém kraji koalici s ČSSD a blokem Svoboda a přímá demokracie a Strana práv občanů (SPD-SPO). O rozhodnutí krajského stranického výboru informoval jeho předseda a hejtman Oldřich Bubeníček, který by měl zůstat v čele regionu i v dalších čtyřech letech. Ústecko je celorepublikově posledním krajem, kde ke koalici dosud nedospěli, a čtvrtý kraj, kde hnutí ANO navzdory volebnímu vítězství končí v opozici.

Komunistické straně nabídlo povolební spolupráci jak hnutí ANO, tak sociální demokraté společně s koalicí SPD-SPO. Krajský výbor strany dal přednost koalici, která bude mít v pětapadesátičlenném zastupitelstvu těsnou většinu osmadvaceti hlasů.

Hlavním argumentem pro spolupráci byl fakt, že se zástupci těchto stran mezi sebou už dobře znají. Komunisté spolupracovali s ČSSD už v uplynulém volebním období a členové SPD-SPO, kteří se dostali do zastupitelstva, jsou bývalí sociální demokraté.

Koalice v Ústeckém kraji
Zdroj: ČT24/ČTK


„Jednak to byla (od ČSSD a SPD-SPO) dlouhodobá stejná nabídka, nabídky (od ANO) se měnily. Druhý moment byl, že více známe budoucí kolegy zastupitele z této strany. Budoucí kolegové zastupitelé z hnutí ANO jsou pro nás většinou neznámé osobnosti. A samozřejmě jsme nemohli opomenout neustálou kritiku špatné práce od lídra hnutí ANO,“ řekl Bubeníček.

Je to podvod, zlobí se Babiš

Šéfa ANO Andreje Babiše informace o nové koalici bez účasti jeho hnutí rozzlobila a dohodu označil za podvod. ANO prý hodinu a půl před zasedáním výboru nabídlo komunistům nejen post hejtmana, ale i většinu míst v radě. Tedy šest míst pro KSČM a pět pro ANO.

„Obešli nás a podvedli, i když nám říkali, že s námi koalici vytvoří. Je to neskutečná prasárna, když společně s námi mohla KSČM pohodlně vytvořit většinovou koalici. Navíc jsme komunistům nabídli nejen hejtmana, ale i většinu v radě. Asi budu muset revidovat svůj názor na pana Bubeníčka, asi jsem se v něm spletl,“ řekl deníku Právo.

Babiš v říjnu po krajských volbách uvedl, že by Bubeníček měl setrvat v čele kraje i v novém volebním období. „Pokud byl hejtman, neměl žádné kontroverze. Tak nechť tam může zůstat a to není vůbec o tom, jestli je, nebo není komunista. Nevím, že by měl nějaký skandál, že by něco ukradl,“ prohlásil.

Předseda ANO také uvedl, že jeho lidé měli signály, že se koalice bez nich připravuje. „Věděli jsme, že se o to snaží struktury místní ČSSD, o které se povídá, že nejsou daleko od organizovaného zločinu, kvůli ekonomickým zájmům různých nejmenovaných podnikatelů,“ dodal Babiš.

Jedna věc je vítězství, druhá jednání

Politolog Daniel Kroupa z ústecké univerzity v pořadu Události a komentáře uvedl, že neúspěch ANO v povolebních jednáních spočívá ve způsobu, jaký ta vyjednávání hnutí vedlo. „Jedna věc je vyhrát volby, věc druhá je sjednat dobré podmínky. Také ale nepokazit hlasování o radě kraje. To mají ještě v některých krajích před sebou,“ řekl Daniel Kroupa.

Podle něj to v Ústeckém kraji to začalo už tehdy, kdy Andrej Babiš nabídl komunistům, že budou mít hejtmana, ale většina v radě připadne ANO. „Na to jsou komunisté příliš zkušení, aby do takové smyčky vložili hlavu. Proto celou dobu jednali s lidmi ze sociální demokracie a s koalicí Strany práv občanů a Svobody a přímé demokracie, které znají,“ míní Kroupa.

Upozornil také na skutečnost, že na kandidátce ANO byli většinou manažeři nebo lidé z podniků Andreje Babiše. A tedy lidé, u kterých se neví, co od nich čekat, protože jsou v politice noví a ještě se v ní neorientují.

ANO navrhne vlastního hejtmana

„Na tak velký ústupek (šest míst v radě pro KSČM) jsme šli z toho důvodu, neboť jsme si chtěli ověřit to, zda ta pouta jsou tak pevná, nebo tak křehká, že se to může přehoupnout na naši stranu,“ vysvětlil krajský předseda ANO Jan Richter.

Uzavření trojkoalice ho nepřekvapilo. „Byli jsme do této pozice pasováni záhy. Věděl jsem, že se řítíme do opozice. Nemám s tím problém. Naopak, oni budou muset vysvětlovat a je to stáhne ke dnu. Nás ne,“ dodal Richter. Vítěz voleb podle něj navrhne na ustavujícím zastupitelstvu i svého kandidáta na hejtmana.

Scénář, kdy vítězné ANO končí v opozici, není v Ústeckém kraji novinkou. Ve stejné pozici skončilo Babišovo hnutí ještě ve třech dalších krajích:

  • Na Plzeňsku se dohodla druhá sociální demokracie s občanskými demokraty, Koalicí pro Plzeňský kraj a Starosty s Patrioty; ČSSD se tak podařilo udržet křeslo hejtmana.
  • Na Královéhradecku bylo o povolební spolupráci jasno hned po volbách. Širokou koalici pěti stran proti ANO zkompletovala opět ČSSD, v radě zasedli i zástupci ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09.
  • Na Pardubicku ČSSD rovněž obhájila hejtmanský post, koalici uzavřela s Koalicí pro Pardubický kraj, ODS a STAN.

V Ústeckém kraji nyní končí ANO rovněž v opozici; KSČM má mít v jedenáctičlenné radě šest zástupců, ČSSD čtyři a koalice SPD-SPO jednoho. Kandidátem na hejtmana je Oldřich Bubeníček. Místo statutárního zástupce by měla získat ČSSD, mohl by jím být dosavadní radní pro sociální věci Martin Klika.

Ustavující zasedání zastupitelstva by podle Bubeníčka mohlo být 21. listopadu. Kraj to chce stihnout ještě před návštěvou prezidenta Miloše Zemana, který do Ústeckého kraje zamíří 23. listopadu. „Myslím, že by bylo dobré, aby byli pozváni zastupitelé, kteří jsou nejen zvoleni, ale mají také složený slib,“ doplnil Bubeníček.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje má 55 členů. ANO získalo 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět. Dvojkoalice ANO a KSČM by měla pohodlnou většinu 33 hlasů. Těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů by ale mohla mít i trojkoalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO.