Kraji vadí pomalá demolice Milovic, firmě chce vypovědět smlouvu

Středočeský kraj možná vypoví smlouvu na pronájem bývalého vojenského území v Milovicích. Firma, která území spravuje, podle něj nestihla včas demolice zchátralých objektů a odvoz sutě. Radní proto dali společnosti poslední šanci na nápravu. Ta ale jakékoli pochybení odmítá.

Společnost Mladá RP bourá v bývalém vojenském prostoru zchátralé objekty. Práce ale podle kraje nepostupují v souladu se smlouvou. Podle náměstka pro regionální rozvoj Karla Horčičky (ČSSD) měla být kompletní demolice hotová do loňského 15. prosince.

Nájemce to nesplnil, dostal ale ještě dodatečnou lhůtu 60 dnů. Podle pracovníků kraje se ale začátkem března situace na místě příliš nezměnila. Hejtmanství nyní povede s nájemcem zjišťovací řízení, jeho termín byl stanoven do 25. března. Horčička má na jeho základě předložit krajské radě do 4. dubna materiál navrhující další postup.

Středočeský kraj přišel už loni v říjnu s nápadem, že chce v areálu vytvořit strategickou národní průmyslovou zónu s nákladním letištěm. Záruku za ni mělo dát ministerstvo průmyslu a obchodu, jenže s hejtmanstvím odmítlo jednat, dokud nevypoví s firmou smlouvu.

Středočeský kraj chce vypovědět smlouvu na pronájem Milovic (zdroj: ČT24)

Firma: Na demolice máme ještě tři roky

Mluvčí firmy Mladá RP Martin Grmela ale už dříve řekl, že firma má podle smlouvy na odstranění staveb ještě tři roky: „Na odstranění staveb má společnost podle nájemní smlouvy pět let od získání povolení na demolice. Toto povolení bylo vydáno k 1. lednu 2014.“

Kraj chce podle mluvčího zřejmě výzvou docílit předčasného a neoprávněného ukončení smlouvy. „Představitelé kraje se dlouhodobě a účelově snaží očerňovat nájemce, aby nemuseli dostát svým smluvním závazkům,“ dodal Grmela.

Postup kraje kritizuje i krajská opozice. „Mladá RP nepřijme výpověď a budeme v situaci vleklého soudního sporu, který bude trvat mnoho let. Situace bude zablokována a s prostorem v Milovicích se nebude dát dělat vůbec nic,“ řekl ČT předseda klubu zastupitelů Věslav Michalik (STAN). 

obrázek
Zdroj: ČT24

Největší brownfield v Česku

Bývalý vojenský prostor v Milovicích je největším brownfieldem v Česku. Poslední sovětští vojáci odsud odešli v roce 1991. O 15 let později stát pozemky bezúplatně převedl na Středočeský kraj. Ten pak území pronajal za 25 milionů korun soukromé firmě RP Mladá. Větší část prostoru na 40 let, menší na 25 let.

Demolice hangárů a zchátralých panelových domů, které zde zůstaly po odchodu vojsk, začaly na začátku roku 2014. Po úpravách území by měl v areálu na ploše více než 600 hektarů vzniknout prostor pro průmyslové využití. Na pozemku měla původně vyrůst největší solární elektrárna na světě. Poté, co stát přestal fotovoltaiku podporovat, ale firma změnila plány.

Divocí koně, zubři a pratuři

Rozlehlý areál bývalého vojenského prostoru ale nebude sloužit jen průmyslu. V areálu našli nový domov divocí koně, zubři a pratuři. Zvířata mají za úkol spásat agresivní trávu a přispět k záchraně ohrožených motýlů a mizejících stepních společenstev.  

Krajina už se také pomalu začíná měnit. „Pastvina se stává jednou velkou lékárnou. Namísto hustých porostů agresivních travin se zde objevilo velké množství léčivek. Našli jsme zde například česnek planý, česnek ořešec, plošně zde roste šalvěj luční, řepík lékařský nebo třezalka,“ pochvaloval si loni v listopadu Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR.