Kraj obrací. Milovice možná zbaví soukromníka a vybuduje průmyslové centrum

Středočeský kraj v Milovicích možná vypoví smlouvu s majitelem (zdroj: ČT24)

Středočeský kraj zřejmě vypoví smlouvu na pronájem bývalého vojenského území v Milovicích. Na místě chce vytvořit strategickou národní průmyslovou zónu s nákladním letištěm. Záruku za ni mělo dát ministerstvo průmyslu a obchodu, jenže s hejtmanstvím odmítlo jednat, dokud smlouvu nevypoví.

Tehdejší krajská správa pod vedením Davida Ratha pronajala Milovice před pěti lety společnosti Mladá RP. Firma chtěla lokalitu obnovit a postavit zde sluneční elektrárnu. Podle smlouvy měla za pět let pronájmu zaplatit 20 milionů korun, nyní je ale všechno jinak. Kraj chce v Milovicích vybudovat letiště a národní strategickou průmyslovou zónu.

Aby se mohl podobný plán zrealizovat, musí kraj požádat o dotace – a taky získat záruku. Obrátil se proto na ministerstvo průmyslu a obchodu, které ale na návrh kvůli platné nájemní smlouvě firmy Mladá RP nepřistoupilo. „Ta zóna je vlastnictví Středočeského kraje, leč pronajata soukromé firmě a to je ten důvod, proč jsme se zatím nedohodli," uvedl ministr Jan Mládek.

Firma Mladá RP nyní areál Milovic přestavuje
Zdroj: ČTK

Samotná společnost Mladá RP se obratu kraje diví. Na místě v současnosti demoluje domy po sovětských vojácích a chystá se s krajem jednat. „Z toho důvodu se vlastníci společnosti vrací ze zahraničí, aby situaci řešili," dodává jednatel firmy Lukáš Zach.

Středočeský kraj je v případě vypovězení smlouvy připravený Mladé RP nabídnout finanční vyrovnání. „Uděláme znalecký posudek na práce, které tam byly provedeny," uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD). Jestli hejtmanství smlouvu rozváže a firma bude muset bývalý vojenský prostor v Milovicích opustit, rozhodne krajský úřad do konce října.